Kvinnan i 30-årsåldern stod åtalad för bidragsbrott då hon efter flytten till Syrien med familjen fortsatt att få bidrag utbetalda från Försäkringskassan. Totalt blev det drygt 160 000 kronor i barnbidrag, flerbarnstillägg och underhållsstöd, vilket hon inte hade rätt till.
När kvinnan deltog i förhandlingen i Norrköpings tingsrätt nekade hon till brott. Hon menade att hon inte hade någon möjlighet att kontakta Försäkringskassan från Syrien.
Norrköpings tingsrätt väljer dock att döma kvinnan för totalt 57 fall av bidragsbrott som ska ha begåtts under perioden 25 januari 2017–24 maj 2019. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter, 50 à 50 kronor (2 500 kronor).
Tingsrätten motiverar den fällande domen med att kvinnan inte tagit kontakt med Försäkringskassan förrän i september 2021 trots att hon haft kontakt med släktingar redan 2018 och trots att hon i februari 2019 tagit sig till ett flyktingläger utom IS-kontroll. "Hon har härigenom varit likgiltig inför att bidragen betalats ut och hon kan därmed inte undgå ansvar för bidragsbrott", skriver tingsrätten.
Det faktum att de aktuella utbetalningarna har gått in på kvinnans konto utan att hon har tagit ut och använt pengarna, samt vid beaktande av övriga omständigheter gör tingsrätten bedömningen att antalet dagsböter kan stanna vid 50. Detta trots att det handlar om mycket pengar. Sedan hemkomsten till Sverige har kvinnan även börjat att återbetala pengarna till Försäkringskassan.
Kvinnan medger att hon mottagit bidragen, men förnekar som sagt brott eftersom hon saknat uppsåt. Hon uppger att hon blev lurad till Syrien av hennes barns pappa som anslöt sig till IS. Hon trodde att hon skulle på sightseeing i Turkiet, men bussen körde i stället vidare över gränsen till Syrien.
Tingsrätten tycker dock inte att kvinnans redogörelse framstår som övertygande: "Berättelsen om resan med barnens pappa är påfallande vag och innehåller inga närmare detaljer om hur själva resan gick till".
Kvinnan är ostraffad sedan tidigare. Hon har pekats ut som IS-sympatisör, men nekar själv till anklagelserna och sagt att hon tar avstånd från terrorgruppen och dess idéer.
När kvinnan landade på Arlanda i september 2021 omhändertogs hennes fyra barn av socialtjänsten. Kvinnan togs samtidigt in på förhör hos polisen och har själv uppgett att hon har delgivits misstanke om krigsförbrytelser.