Reidar Svedahl (L) droppade nyheten i en bisats under kommunfullmäktiges budgetdebatt. Företag inom energisektorn ska besöka Norrköping för att sondera terrängen för ny kärnkraft och SMR-reaktorer (Små modulära reaktorer).
– De har hört av sig och vill komma hit för att diskutera vårt intresse. De har noterat var vi står i frågan och vad jag sagt i olika sammanhang, säger Reidar Svedahl.
– Sen kanske de landar i att de tycker att det är en dålig idé, men vi ska träffas.
Exakt hur många företag det är vill Reidar Svedahl inte avslöja, men han säger att det är "ett flertal" och att de kommer på besök under de kommande tio dagarna.
– Det är stora företag. Nationella och internationella, vissa av dem med tiotusentals anställda globalt, säger han men vill heller inte avslöja vilka företag det handlar om i det här läget.
Besöken sker i olika omgångar.
– De har valt att komma hit. Vi ligger långt fram. Det finns andra som också är intresserade, men det behövs i södra Sverige där elbristen är som störst och vi är en kommun där det finns förutsättningar, säger Reidar Svedahl.
I dagsläget finns dock ingen laglig möjlighet att etablera ny kärnkraft på andra platser än de tre – Oskarshamn, Ringhals och Forsmark – där det redan idag finns kärnkraft. Reidar Svedahl räknar dock med att den lagen kommer att ändras.
– Regeringen har varit tydlig med att nu ska vi få fart på kärnkraften och i Tidöavtalet har också partierna pekat ut även Norrköping och Marviken som lämplig plats för ny kärnkraft.
– Fördelen där är ju att det redan finns en brygga, det finns kylvattenanläggning, all el på plats och en stor byggnad, så där finns många förutsättningar. Pratar vi SMR, som kan vara en cylinder 30 meter lång och med en diameter på sex meter, skulle du kunna sätta in tre sådana i en byggnad mindre än en fotbollsplan.
Enligt Reidar Svedahl är det inte bara Marviken som skulle kunna vara aktuellt som placering om det handlar om SMR-reaktorer.
– De skulle kunna placeras på många platser i kommunen, säger han.
Både regeringen och ditt parti har varit tydliga med att det kommer att behövas både vindkraft och ny kärnkraft för att möta elbehovet och klara omställningen. Hur ser du på det?
– Sverige klarat sig jättebra i 40 år med vattenkraft, med kärnkraft och med lite annat och nu lite sol också. Vindkraftsindustrier gör mer skada än nytta, det är min egen åsikt. Vi har också ett beslut i Norrköping och Borgerlig samverkan att vi vill ha SMR, inte vindkraftsindustrier. Där är vi tydliga.
– Regeringen har en lite annan åsikt, men det får man leva med.
Reidar Svedahl har profilerat sig politiskt som en av landets största vindkraftsmotståndare och hävdar att nya SMR-reaktorer snart kan vara på plats, även om det idag inte finns någon kommersiell tillverkning eller drift av SMR-reaktorer.
– De är på gång. De kan serietillverkas som bilar.
Ändå säger experter och näringsliv att ny kärnkraft tar länge tid att få på plats än vindkraft?
– Runt 2030-talet kommer de att komma. Tidsmässigt är det ingen stor skillnad på stora vindkraftsparker och ny kärnkraft i dag, hävdar Reidar Svedahl.
Den svenska småskaliga modulära kärnkraftsreaktor (SMR) som är under utveckling går under namnet Sealer och är ett samarbete Swedish Modular Reactors, Blykalla AB, Uniper och forskare från KTH.