Eon vill sälja fjärrvärmeverksamheten i Norrköping

Under lång tid har vi vant oss vid att Eon har försett i princip hela Norrköping med fjärrvärme. Nu ska fjärrvärmeverksamheten säljas.

Händelöverket kommer också att ingå i försäljningen när Eon Sverige vill avyttra fjärrvärmeverksamheten i Norrköping.

Händelöverket kommer också att ingå i försäljningen när Eon Sverige vill avyttra fjärrvärmeverksamheten i Norrköping.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2022-03-17 06:36

Eon Sverige vill sälja hela sin fjärrvärmeverksamhet i Norrköping, inklusive Händelöverket och det nya Ingelstaverket som ännu inte har tagits i bruk. Det meddelade företagsledningen på onsdagsmorgonen i samband med att koncernens ekonomiska resultat presenterades.

undefined
Händelöverket kommer också att ingå i försäljningen när Eon Sverige vill avyttra fjärrvärmeverksamheten i Norrköping.

– Vi kommer att inleda en process med att utreda möjligheterna att avyttra fjärrvärmeverksamheten i både Norrköping och Örebro. Det inkluderar bland annat Händelöverket i Norrköping och Åbyverket i Örebro. Däremot kommer vi att behålla och fortsätta att satsa på fjärrvärmen i Stockholm och Malmö, säger Marc Hoffmann, vd för Eon Sverige, när vi når honom per telefon på huvudkontoret i Malmö under onsdagsmorgonen. 

Eon Sverige genomför åtgärden för att kunna finansiera omfattande investeringar i framtiden. Marc Hoffmann igen:

– Senast 2025 ska all energi vi erbjuder våra kunder vara förnybar eller återvunnen. Det är ett arbete som kräver stora förändringar i verksamheten. Beslutet om att undersöka möjligheterna för en avyttring är en del i den pågående strategin. Vi rustar inför en omfattande ökning av elkonsumtionen i Sverige i framtiden. Av den anledningen kommer vi att satsa 16 miljarder kronor i Sverige inom tre områden; distribution, infrastruktur och innovation. 

undefined
Marc Hoffmann, vd för Eon Sverige.

För Eon i Norrköping kom beskedet likt en blixt från klar himmel. Eons regionala kommunikationschef Björn Persson fick ett förhandsbesked på tisdagskvällen och har ägnat onsdagen åt att föra informationen vidare.

– En omtumlande upplevelse, säger han.

– Min uppfattning är att den här processen har pågått under en längre tid och inom en liten snäv krets. Vi har inte haft någon kännedom om den. Det är egentligen ingenting onaturligt. Det är ofta så det fungerar i stora verksamheter. Men vi såg det verkligen inte komma. Å andra sidan är vi vana vid att det kontinuerligt händer saker inom energisektorn.

undefined
Eons regionala kommunikationschef Björn Persson fick ett förhandsbesked på tisdagskvällen.

För Eon i Norrköping kan en kommande försäljning innebära att man tvingas släppa hela sitt nät för fjärrvärme och fjärrkyla. Dessutom fjärrvärmeanläggningarna Händelöverket, Ingelstaverket och Brånnestadsverket liksom anläggningarna för fjärrkyla i kvarteret Kroken och i anslutning till Renströmmen. På Händelöverket har Eon, sedan tidigare, aviserat en investering när den sista kolpannan, en reservpanna, ska fasas ut. Hur onsdagens besked påverkar den åtgärden är oklart.

Cirka 95 procent av alla fastigheter i Norrköping är anslutna till Eons fjärrvärmenät. Eon förser även Åby och Söderköping med fjärrvärme. Eon har också omkring 175 anställda på fjärrvärmesidan.

– Svårt att säga hur de påverkas. Men även i fortsättningen, med en ny ägare, kommer det naturligtvis att behövas både kompetens och numerär för att förse Norrköpingsborna med fjärrvärme. Eon har båda delarna i dag, sa Björn Persson.

undefined
Eons logga kommer att försvinna från Händelöverket när affären är klar.

Vi frågar Marc Hoffmann om Norrköpingsborna ska vara oroliga för sin fjärrvärmeförsörjning under en ny aktör.

– Nej! Absolut inte. Jag vill vara tydlig. Energiförsörjningen kommer att spela en fortsatt samhällsviktig roll. Det blir ingen skillnad. Jag är övertygad om att detta är en mycket attraktiv affär för potentiella investerare. Men det är för tidigt att fastslå någon tidsplan för processen ännu, säger han.

Norrköpings kommun informerades om planerna på onsdagsmorgonen och Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande, var också tidigt i kontakt med Marc Hoffmann.

– Min första reaktion på beskedet var förvåning, säger Olle Vikmång.

– För kommunens sida är givetvis fjärrvärmen jätteviktig för hela samhällsbygget. Därför är vi ytterst måna om att hela tiden vara i en nära dialog med Eon under den fortsatta processen. Det är viktigt att det blir en stabil och långsiktig aktör som tar över fjärrvärmen efter Eon. Som jag uppfattade det, när jag var i kontakt med Marc Hoffmann på morgonen, är det också Eons ambition. Det låter naturligtvis betryggande för vår del.

Olle Vikmång menar samtidigt att Eons fjärrvärmekunder lokalt inte behöver känna någon oro för förändringen med en ny ägare på sikt. Norrköpingsborna kommer tryggt att få sin fjärrvärme även i framtiden, är beskedet.

Eon kommer samtidigt att behålla sitt elnät i kommunen. Beskedet från Eon Sverige angående fjärrvärmen i Norrköping påverkar således inte den delen av energiförsörjningen.

– På så sätt blir Eon viktigt för Norrköping även i fortsättningen, konstaterar Olle Vikmång avslutningsvis.

Eon

Eon Sverige är en del av den internationella energikoncernen Eon SE med huvudkontor i Essen, Tyskland. Inom koncernen jobbar runt 70 000 personer i 15 länder. Verksamheten utgörs i huvudsak av två affärsområden: smarta distributionsnät och innovativa energilösningar. Utöver Sverige har Eon-koncernen verksamhet i ytterligare 17 europeiska länder. I Sverige levereras el och värme till cirka en miljon privat- och företagskunder.

Karta: Händelöverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!