När samhällsplaneringsnämnden (SPN) sammanträder den 14 mars föreslås politikerna att godkänna öppnandet av exploateringsprojekt Klingstad – ett 38 hektar stort område nordväst om Norrköping som finns med i översiktsplanen som verksamhetsmark.
Det är här som Kriminalvårdens nya anstalt ska byggas.
– Projektet har rullat på ända sedan vi fick beskedet i juni 2022. Men nu går arbetet in i nästa fas, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i nämnden.
Hur ser du på att arbetet nu drar igång på allvar?
– Jag har lite blandade känslor. Egentligen är det ett misslyckande för Sverige att vi behöver bygga fler fängelser. Jag hade ju hellre sett att det handlade om exempelvis produktion eller utbildning. Men samtidigt är det här en bra affär för Norrköping.
Hur bra?
– En av de bästa hittills, vågar jag nog säga.
Reidar Svedahl pekar främst på de arbetstillfällen som den nya anstalten förväntas ge. Det har tidigare pratats om att själva anstalten kan resultera i 200–300 nya jobb. Men enligt samhällsbyggnadskontorets beräkningar bedöms exploateringsprojektet möjliggöra cirka 500 arbetstillfällen vid full utbyggnad.
– Skatteintäkter från 500 nya jobb är givetvis ett välkommet tillskott för kommunens ekonomi.
Enligt kontorets beräkningar ger projektet ett överskott på 70 miljoner kronor. Markförsäljningen och andra ersättningar beräknas landa på 200 miljoner kronor, medan utgifterna hamnar på 130 miljoner kronor. Henrik Haugness, enhetschef exploatering, förklarar dock att markpriset ännu inte är förhandlat med Kriminalvården.
– I kalkylen, som är väldigt grov i ett sånt här tidigt läge, till nämnden har vi räknat med någon slags snittintäkt på vad markförsäljningar brukar ge på våra verksamhetsområden i liknande lägen. Kalkylen kommer senare justeras när detaljplanearbetet har kommit längre och när skarpa avtal finns framme med Kriminalvården, säger han.
För att kunna börja bygga behöver kommunen ta fram en ny detaljplan och genomföra utredningar. Utöver själva anstalten ska marken i området kunna användas till andra verksamheter. Det som nämns i det här tidiga skedet är lager, logistik, småindustrier och kontor.
– Vi på kommunen väljer inte vilka företag vi vill ha, det är företagen som väljer om de vill etablera sig här. Men det är klart att från kommunens sida vill vi ha så många arbetstillfällen som möjligt per kvadratmeter. För vår del är det bättre med skatteintäkter från 1 000 personer än tio personer på samma yta, säger Reidar Svedahl.
När det gäller verksamheterna i anslutning till anstalten står det även i samverkansavtalet att Kriminalvården ska vara med och bestämma vilken inriktning det blir.
Finns det vissa verksamheter som kan bedömas som olämpliga intill anstalten?
– Från kommunens sida välkomnar vi alla seriösa företagare som följer lagen.
Detaljplansprocessen omfattar även en avgränsning i form av ett skogsparti i anslutning till Fyrby villasamhälle.
– Det är inget jättebefolkat område vi pratar om. Det kan alltid finnas någon som inte tycker att det är kul med ett fängelse som närmaste granne, medan andra tycker kanske det känns tryggt att bo i Norrköpings mest välbevakade område. Hittills har jag inte sett någon diskussion kring läget, inte ens en insändare i NT, säger Reidar Svedahl.