Kommunen ska utvecklas och universitetets utbildning och forskning ska få en skjuts framåt.
– Universitetet handlar om att få in influenser från omvärlden, och för forskningen är det viktigt att ha frågeställningar som är relevanta för verksamheten till exempel, säger Mattias Severin, campusråd för Norrköping på Linköpings universitet.
Framförallt har studenter tidigare haft möjlighet att arbeta på kommunen med utvärderingar av olika slag.
– De för med sig unga, friska och fräscha idéer. I många fall har studenter kommit för att jobba med ett projekt i samarbete med kommunen eller praktik och sedan fått anställning, säger Per Bäckström, förvaltningschef på Norrköpings kommun.
Det nya avtalet innebär att alla verksamheter inom kommunen involveras, även bolag och förbund, och förhoppningen är att det ska leda till ännu fler aktiviteter mellan parterna.
Kommunen och universitetet har haft ett samarbete sedan 2002 och båda parter säger att det nya avtalet är mer en bekräftelse på deras redan goda samarbete.
– Vi har många utbildningar som gynnas av en god relation med kommunen och vår omgivning. Socionomprogrammet, lärarutbildningen, sjuksköterskeprogrammet... Vi har också en stark forskningsmiljö som är av betydelse för både kommunen och världen, säger Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet.