Bagerier är en kilowattslukande bransch. Det ska vara varmt i ugnen – men kallt i frysen och i kylen.
– Det går ju inte att spara på. Det handlar om kvalitet, säger Krister Anderzén.
– Målet är att fortsätta, men det här ser vi som en allvarlig motgång. Lyckligtvis fick elleverantörerna inte säga upp avtal. Det hade varit katastrofalt, säger Ronny Anderzén.
Sedan 29 år driver bröderna Anderzén Åby Konditori och bageri. Allt bröd bakas i Jursla, men butiker med servering finns också i Åby, Eneby och Norrköping.
Företagets energiförbrukning ligger på omkring 25 000 kWh per månad. Bröderna vill inte gå in på vad de har för elpris, men det är bundet.
– Som småföretagare har man alltid ett kristänk i bakhuvudet. "Vad händer om…" och så vidare. Då är ett bundet avtal alltid säkrast, säger Ronny.
De överväger att investera i solpaneler på taket på bageriet i Jursla för få ner elkostnaden.
– Men nu är det sådant tryck på solceller. Då blir priset det dubbla. Vi avvaktar till nästa generation solceller som har högre verkningsgrad, säger Krister.
Han förklarar att energitänket har funnits i åratal. Nu använder de en återvinningsanläggning där kylningsenergin, som efter kylning alstrar värme, återanvänds för varmvatten och uppvärmning av bageriet.
– Det är inte bara ekonomi utan även ett miljötänk i produktionen.
Kraftigt höjda priser på livsmedel har bageriet redan drabbats av. En förklaring är kriget i Ukraina, som är en stor producent av spannmål. Även om bageriet använder svenskt spannmål kan priserna drivas upp ordentligt om det går på export.
– Det ger en klump i magen var priserna kommer att ta vägen, säger Krister.
Han tillägger att priserna på el och diesel även slår igenom på råvarupriserna.
– Alla har ju ätit det som har skördats med billig diesel. Nu kostar bränslet 25 kronor litern, det kommer att påverka oss rejält.
Krister konstaterar att vetet redan har ökat 50 procent jämfört med före kriget. Dessutom väntas sockerpriset skjuta i höjden ännu mer.
– Vi har svårigheter att ta hem i andra änden. En bulle kan inte kosta 75 kronor. Då får man ingen som fikar.
Var går smärtgränsen?
– Det vet vi inte. Vi höjer så lite vi kan, säger bröderna som berättar att de höjt priserna cirka 15 procent jämfört med för ett halvår sedan.
Trots ett besvärligt läge är Ronny och Krister Anderzén positiva och framåtblickande. Inte minst under pandemin fick de hitta nya lösningar då de tappade cirka 27 procent i omsättning.
– Man får vara lite tusenkonstnär. Vi fick hitta nya samarbetspartners, berättar Ronny.
Bland annat har de samarbetat med en Ica-butik och kört matkassar. Totalt levererade de ungefär 1 000 bud under pandemin. Men de har också inlett samarbeten med andra bagerier och bönder.
Bröderna ser sina konditorier som viktiga träffpunkter och en drivkraft är att värna om närområdet. De har fått in nya företagskunder under pandemin och samarbetar med lokala hantverkare när konditorierna nu renoveras.
– Att vara lokala är en passion. Vi anställer helst personer som bor nära för de brinner ofta lite extra för sitt område. Vi har också låg personalomsättning, säger Ronny.
Ingen förlorade heller jobbet i pandemin.
– Vi har haft fantastiska medarbetare som har ställt upp och kämpat. Vinsten kanske inte synts på sista raden, men vi har fått behålla vår kompetenta personal. Det är en vinst för oss, säger Krister Anderzén.