Bagarbröderna kämpar hårt för att klara prischocken

Efter pandemin kom nästa smäll. Rusande priser på el och råvaror. De hårt kämpande bröderna bakom Åby konditori och bageri berättar hur de tacklar kriserna.

Visst påverkar världsläget, men det Ronny Anderzén, vd på Åby konditori och bageri, brinner för är att vara nära och lokal. "Det som våra kunder handlar kommer tillbaka och genererar jobb till bygden", säger han.

Visst påverkar världsläget, men det Ronny Anderzén, vd på Åby konditori och bageri, brinner för är att vara nära och lokal. "Det som våra kunder handlar kommer tillbaka och genererar jobb till bygden", säger han.

Foto: Sara Segraeus

Norrköping2022-09-22 15:55

Bagerier är en kilowattslukande bransch. Det ska vara varmt i ugnen – men kallt i frysen och i kylen.

– Det går ju inte att spara på. Det handlar om kvalitet, säger Krister Anderzén.

– Målet är att fortsätta, men det här ser vi som en allvarlig motgång. Lyckligtvis fick elleverantörerna inte säga upp avtal. Det hade varit katastrofalt, säger Ronny Anderzén.

undefined
Bröderna Krister och Ronny Anderzén kämpar på i ett ekonomiskt tufft läge. "Det är tur att vi är positiva som personer".

Sedan 29 år driver bröderna Anderzén Åby Konditori och bageri. Allt bröd bakas i Jursla, men butiker med servering finns också i Åby, Eneby och Norrköping.

Företagets energiförbrukning ligger på omkring 25 000 kWh per månad. Bröderna vill inte gå in på vad de har för elpris, men det är bundet.

– Som småföretagare har man alltid ett kristänk i bakhuvudet. "Vad händer om…" och så vidare. Då är ett bundet avtal alltid säkrast, säger Ronny.

De överväger att investera i solpaneler på taket på bageriet i Jursla för få ner elkostnaden.

– Men nu är det sådant tryck på solceller. Då blir priset det dubbla. Vi avvaktar till nästa generation solceller som har högre verkningsgrad, säger Krister.

Han förklarar att energitänket har funnits i åratal. Nu använder de en återvinningsanläggning där kylningsenergin, som efter kylning alstrar värme, återanvänds för varmvatten och uppvärmning av bageriet.

– Det är inte bara ekonomi utan även ett miljötänk i produktionen.

undefined
"Just nu kämpar man för att behålla det man har trots alla kostnadsökningar", säger Krister Anderzén, som äger och driver Åby konditori och bageri tillsammans med sin bror Ronny.

Kraftigt höjda priser på livsmedel har bageriet redan drabbats av. En förklaring är kriget i Ukraina, som är en stor producent av spannmål. Även om bageriet använder svenskt spannmål kan priserna drivas upp ordentligt om det går på export.

– Det ger en klump i magen var priserna kommer att ta vägen, säger Krister.

undefined
Vetemjöl har ökat rejält i pris.
undefined
Vajande solrosfält är förknippat med Ukraina. "Ukraina är nummer ett på solrosor. Direkt när kriget bröt ut fördubblades priset på solroskärnor", minns Krister Anderzén.

Han tillägger att priserna på el och diesel även slår igenom på råvarupriserna.

– Alla har ju ätit det som har skördats med billig diesel. Nu kostar bränslet 25 kronor litern, det kommer att påverka oss rejält.

Krister konstaterar att vetet redan har ökat 50 procent jämfört med före kriget. Dessutom väntas sockerpriset skjuta i höjden ännu mer.

– Vi har svårigheter att ta hem i andra änden. En bulle kan inte kosta 75 kronor. Då får man ingen som fikar.

Var går smärtgränsen?

– Det vet vi inte. Vi höjer så lite vi kan, säger bröderna som berättar att de höjt priserna cirka 15 procent jämfört med för ett halvår sedan.

undefined
"Vinsten kanske inte synts på sista raden, men vi har fått behålla vår kompetenta personal", säger Krister Anderzén apropå pandemin.

Trots ett besvärligt läge är Ronny och Krister Anderzén positiva och framåtblickande. Inte minst under pandemin fick de hitta nya lösningar då de tappade cirka 27 procent i omsättning.

– Man får vara lite tusenkonstnär. Vi fick hitta nya samarbetspartners, berättar Ronny.

Bland annat har de samarbetat med en Ica-butik och kört matkassar. Totalt levererade de ungefär 1 000 bud under pandemin. Men de har också inlett samarbeten med andra bagerier och bönder.

undefined
"Vi har bra relation med bönder här omkring och får också bra information om vad som komma skall. Men någon lokal sockerproducent finns inte. För det betalar vi inte mycket mindre än gemene man", säger Krister Anderzén.

Bröderna ser sina konditorier som viktiga träffpunkter och en drivkraft är att värna om närområdet. De har fått in nya företagskunder under pandemin och samarbetar med lokala hantverkare när konditorierna nu renoveras.

– Att vara lokala är en passion. Vi anställer helst personer som bor nära för de brinner ofta lite extra för sitt område. Vi har också låg personalomsättning, säger Ronny.

undefined
Visst påverkar världsläget, men det Ronny Anderzén, vd på Åby konditori och bageri, brinner för är att vara nära och lokal. "Det som våra kunder handlar kommer tillbaka och genererar jobb till bygden", säger han.

 Ingen förlorade heller jobbet i pandemin. 

– Vi har haft fantastiska medarbetare som har ställt upp och kämpat. Vinsten kanske inte synts på sista raden, men vi har fått behålla vår kompetenta personal. Det är en vinst för oss, säger Krister Anderzén.

undefined
"En bulle kan inte kosta 75 kronor. Då får man ingen som fikar", säger Krister Anderzén, ägare till Åby konditori och bageri.
Åby konditori och bageri

Åby konditori och bageri har ett 20-tal anställda och har butiker med servering i Jursla, Åby, Eneby och i centrala Norrköping. Själva bageriet ligger sedan år 2000 i Jursla. Bageriet levererar också bröd till butiker i och runt om Norrköping, men även till Söderköping och Finspång.

Grunden till företaget har funnits sedan 1964 och det finns centralt i Åby sedan 1983.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!