Axel värnar om biodiesel

Redan 1912 köpte Axel Lagerfelts farfars farbror Tolefors Gård. Över 100 år senare driver han den vidare utan produktion av mjölk.

Skål. Jörgen Karlsson med en mugg färdigproducerad biodiesel. Vid 71 års ålder ska han sluta och företaget söker en ersättare.

Skål. Jörgen Karlsson med en mugg färdigproducerad biodiesel. Vid 71 års ålder ska han sluta och företaget söker en ersättare.

Foto: Joakim Löwing

Norrköping2015-09-30 08:37

Numera ligger fokus på spannmål, ekoägg och egentillverkad biodiesel.1912 var året då det brittiska passagerarfartyget Titanic sjönk i Atlanten på väg mot New York efter att ha kolliderat med ett isberg och enda gången Sverige arrangerat ett OS.Men också året då Axel Lagerfelts farfars farbror köpte Tolefors Gård, några kilometer utanför Malmslätt.

Genom åren har familjen producerat och sålt spannmål och mjölk från jordbruket.

– Jag är uppvuxen här och började i unga år att hjälpa mamma och pappa med olika sysslor. Mest att köra traktor och måla, berättar Axel.

Han utbildade sig senare till teknikagronom och hade en del andra jobb utanför gården för att sedan återvända i vuxen ålder tillsammans med sin fru Susann.I dag driver makarna de olika verksamheterna tillsammans och har även en del hjälp av sina barn Ebba, Gustaf och Claes.

– I dag är mjölkproduktionen utbytt till ekologisk äggproduktion. Vi har 14 000 hönor som lägger ungefär 12 600 ägg om dagen. Äggen packas på Täljestad ägg och levereras till många olika butiker runtom i Östergötland.

Växtodlingen består av 750 hektar brukad mark, ägd och arrenderad. De bedriver både ekologisk och konventionell odling och arbetar plöjningsfritt så långt det går. Plogen används då höstarna och/eller växtföljden kräver.Sedan 2006 produceras även biodiesel via en processor från Ageratec. Med hjälp av denna förvandlas olja till biodiesel genom att ta bort glycerolen och ersätta med metanol. Processen kallas omförestring.

– Från början producerade vi biodiesel av egen rapsolja, men gör det numera baserat från återvunnen matolja. I och med att oljan recirkuleras bidrar vi positivt till en bättre miljö.

Företaget har avtal med ett antal restauranger som de får begagnad frityrolja från och i vissa fall från stora producenter betalar de för den.

– Av ungefär en kubik matolja får vi ut cirka 85 procent biodiesel, förklarar anställde Jörgen Karlsson.

Maskinen kan tillverka en kubik diesel om dygnet.Biodieseln används till att värma upp den egna gårdens spannmålstork men säljs också vidare till flera kommunala skolor i Västerlösa, Vikingstad, Örtomta och Bankekind, samt till en del företag.Oljorna som fungerar bäst för omförestring är rapsolja och solrosolja.

– Dessa  har bäst köldhärdighet, poängterar Jörgen Karlsson. Palmoljan är mest tidskrävande eftersom den behöver så mycket förvärme.Eftersom biodieseln inte klassas som brandfarlig, kan han enkelt transportera ut den själv med en egen liten lastbil. Ibland hyr de in en tankbil.

– Det mest positiva är att biodieseln ger en miljövinst på 82 procent om man jämför mot vanlig diesel, framhåller Jörgen Karlsson.

Mera Tolefors Gård

Startade: 1912, men Axel Lagerfelt har drivit verksamheten sedan 1993.

Bransch: Produktion och försäljning av spannmål, ägg och biodiesel. Har även ett antal fastigheter i bland annat centrala Linköping som hyrs ut.

Antal anställda: 3.

Omsättning: 16 miljoner kronor. Biodieseln står för knappt tio procent av dessa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!