Region Östergötland har haft avtal med Vidarkliniken i 16 år. Till Vidarkliniken som dels finns i Norrköping, dels i Järna, remitterar regionen vissa patienter som har haft en långvarig smärtproblematik samt patienter som genomgått cancerbehandling. Men i september meddelade Region Östergötland att kontraktet inte förlängs efter 31 december.
– Det är förskräckligt, vad ska hända med oss patienter nu? frågar Meta Wonisch, 63, patient på Vidarkliniken i Norrköping sedan flera år efter att ha drabbats av bröstcancer och senare även tjocktarmscancer.
Vi möts i klinikens lokaler i sekelskifteshuset med utsikt mot Södra Promenaden. Både personal och patienter oroar sig för framtiden. Kliniken får många frågor och beslutet var oväntat, enligt. Dagny Jonsson, som jobbat som sjuksköterska på kliniken sedan 2007.
– Det kan vara svårt att förstå vad antroposofisk vård är. En del verkar tro att man ska tro på ett speciellt sätt för att komma hit, så är det ju inte men man måste vilja.
Elisabeth Löve som är terapeut i rörelseterapi berättar att det handlar om att göra patienterna delaktiga i sin egen läkning.
– Det här är vård som kompletterar den konventionella hälso- och sjukvården.
De flesta patienter som kommer till Vidarkliniken har fått remiss via den offentliga sjukvården. Under 2015 skickades 127 remisser från Region Östergötland till Vidarkliniken. Mellan januari och november i år skickades 87 remisser. All vård på Vidarkliniken ges av legitimerade läkare och sjuksköterskor samt specialutbildade terapeuter. Två gånger i månaden finns läkare på plats i Norrköping och på moderkliniken i Järna erbjuds även slutenvård. Patienterna kan även få massage, samtalsstöd, konstterapi och läkeeurytmi.
Meta Wonisch berättar att hon har fått stor hjälp att komma i balans efter sina cancerbesked.
– Jag fick stöd att bearbeta diagnosen. Det var ju ren skräck. Cancer, det är ju döden. Vården på Vidarkliniken har har även hjälpt mig både psykiskt och fysiskt genom och efter cancerbehandlingen.
På kliniken träffar vi även Katia Losanno, 39, som har haft långvariga smärtor med oklar orsak och har valsats runt mellan olika vårdinstanser.
– Jag har fått många olika diagnoser. När jag kom hit blev jag sedd som en individ, inte bara en kroppsdel.
Skälet till att samarbetet upphör är de journalbrister om upptäcktes vid en revision som gjordes av Stockholms läns lansting som också har haft avtal med Vidarkliniken. Det ledde till att Region Östergötland gjorde en stickprovskontroll på kliniken i Norrköping.
”Liknande typ av brister noterades även där, flera av besöken i öppenvård saknade journalanteckning för det specifika besöket”, meddelar Marianne Gedda, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Östergötland, via e-post.
Samtidigt konstateras att patienterna varit mycket nöjda med vården på Vidarkliniken och att samarbetet har fungerat bra.
– Det där med journalerna var redan känt så det har vi redan åtgärdat när regionen skrev beslutet, säger Dagny Jonsson och skakar oförstående på huvudet.
De patienter som har påbörjat behandling får avsluta den i början av nästa år, men sedan är framtiden osäker.
– Vi har sagt att vi ska fortsätta behandla de patienter som kan betala privat. Men risken är att Vidarkliniken får lägga ned helt i Norrköping, säger Dagny Jonsson.
De hoppas också att patienter kan få vård via Vidarklinikens avtal med Skåne med hänvisning till riksavtalet som ger möjlighet att få vård utanför sin egen region eller landsting.