Under hovrättsförhandlingarna i Linköpings tingsrätt yrkade advokat Emelie Righammar på att Esmeraldas mamma skulle frikännas helt.
Så blev inte fallet.
Vid en pressträff från Göta hovrätt i Jönköping meddelade hovrättslagmannen Niklas Rundberg på måndagen domen: Åtta års fängelse för dråp.
– Jag blev förvånad. Och det tror jag även att åklagaren blev, säger Emelie Righammar när vi får tag i henne en dryg timme efter den fällande domen.
Hur hade ni resonerat inför domen?
– Som alltid har man en rad olika scenarion på bordet. Det här var inte ett av dem.
Vad säger mamman om domen?
– Det tänker jag inte gå in på. Men det jag kan säga är att hon är förtvivlad över Esmeraldas död och den utdragna rättsprocessen. Både för sin egen del och för Esmeraldas syskon.
I samband med domen beordrade hovrätten att mamman ska häktas och vara kvar i häkte tills fängelsestraffet får verkställas. I och med att hon döms till ett långt fängelsestraff finns det, enligt rätten, risk för att mamman avviker. Den 40-åriga kvinnan, som släpptes på fri fot i juli förra året efter tingsrättsförhandlingarna, ska därmed ånyo frihetsberövas.
Sker häktningen omedelbart?
– Hon är beordrad häktad, säger Emelie Righammar.
Göta hovrätt ändrar alltså brottsrubriceringen från grovt vållande till annans död till dråp. Rätten skärper också straffet, från ett år och nio månaders fängelse till åtta år. Påföljden för dråp är fängelse i lägst sex år och högst tio år.
– Med hänsyn inte minst till Esmeraldas låga ålder och mycket utsatta situation efter att hon hade fått skadan i huvudet måste straffvärdet i det här fallet anses ligga väsentligt över minimistraffet, sade hovrättsrådet Magdalena Davidsson på pressträffen.
Anledningen till att hovrätten skärper straffet är att man gör bedömningen att mamman hade likgiltighetsuppsåt till att dottern skulle dö. Mamman hade en garantställning mot Esmeralda och kan hållas ansvarig för att hon inte såg till att flickan fick hjälp, enligt rätten.
– Garantställningen är kärnfrågan. Men jag tycker ju att vi bemött alla argument som hovrätten har grundat sin bedömning på, säger Emelie Righammar.
Frågan om garantställningen är också det som gör att försvaret vill se över möjligheterna att försöka få Högsta domstolen att pröva fallet.