Åtta appar du bör ha under semestern

Nu efter midsommar går många på semeter. Vi tipsar om hur appar kan göra ledigheten bättre.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Norrköping2016-06-26 10:00

I stort sett alla vuxna har numera en smartphone med sig vart de än går. Under semestern kan man ha stor nytta av de olika appar som finns att ladda ned.

Vi har sammanställt en lista på åtta bra appar som verkligen underlättar under semestertiden när man är ute och reser, både inom landet och utomlands.

Google Maps: En app som nästan är ett måste. Du hittar till platser och restauranger med ett par snabba tryck på skärmen. Många destinationers kartor kan sparas ned i offline-läge vilket är bra då mobilsurf är dyrt utomlands. Pris: gratis.

Tripadvisor: En av världens populäraste resesiter. Utmärk för att hitta hotell- och restaurangrecensioner över hela världen. Många mindre orter finns också med. Pris: gratis.

Spotify: Det svenska musikundret i digital form. Här har du i stort sett hela världens musik i din ficka. Perfekt avkoppling på badstranden. Har man betalvarianten så kan man spara ned musiken och lyssna i offline-läge. Viktigt när man utomlands så man inte streamer musik via det mobila bredbandet, det kan blir riktigt dyrt. Pris: gratis med reklam, utan reklam och möjlighet till offline-lyssning kostar 99 kronor per månad.

Skype: Utmärkt att kommunicera med om man befinner sig utomlands. Oroliga anhöriga uppskattar verkligen ett kort samtal om hur du har det. Har den du ska kontakta inte Skype så går det att ringa upp vanliga telefoner, men mot en viss avgift. Pris: gratis.

Bankapp: Om du sköter dina bankaffärer själv via datorn (som det flesta gör numera) så har din bank en app för det. Se till att ha den i mobilen. Då kan du till exempel flytta över pengar till kontot som är kopplat till ditt betalkort vartefter pengarna går åt. Bra att inte ha för mycket på kortet om det skulle bli stulet eller kapat. Pris: gratis.

Photoshop Express: Semstertider betyder att mycket bilder blir tagna med mobilen. Många blir bra, andra sämre. Med en bra fotoapp kan du justera bilderna och få dem bättre innan de läggs ut på diverse sociala medier. Vi rekomenderar Photoshop Express som har vad man behöver, mer funktioner kan köpas till inne i appen. Pris: gratis.

Swish: Denna app har underlättat för så mycket vad gäller betalningar. Perfekt om ni är ett sällskap som äter på restaurang. En tar notan och så swishar de andra över sin del av notan till den som betalade. Enkelt och bra. Vissa mindre handlare, typ torghandlare, tar inte kortbetalningar men väldigt ofta kan man swisha. Pris: gratis.

Podcaster: Under semstern är det bra om man kan varva ned och ta det lite lugnt. Lägga undan alla tankar på jobbet under några veckor. Vad passar inte bättre än att då lyssan på en pod? Det finns numera poddar för allt tänkbara ämnen. Vara att välja och vraka. Vi rekomenderar Podcaster som en enkel och lätthanterlig app för ändamålet. Pris: gratis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!