Vårddirektören bekräftar att flera verksamheter inom Region Östergötland har det tufft – och att det är brist på sjuksköterskor inom flera enheter.
– Det har varit extremt tungt de senaste två åren, sedan pandemin började, men det fanns utmaningar innan den också. Det är en bidragande orsak till att sjuksköterskor slutar och söker sig till andra verksamheter, säger Jessica Frisk.
– Att det på totalen ser så ansträngt ut som det gör, det har jag aldrig varit med om tidigare.
24/7-verksamheten behöver, enligt Jessica Frisk, fler sjuksköterskor och hon tycker att det är viktigt att göra det attraktivt att jobba inom den verksamheten.
– Det kan vara otroligt lärorikt, men för en del fungerar det inte med de varierande arbetstiderna. Det kan bero på vad man är i för livssituation.
Jessica Frisk berättar att ledningen arbetar på olika sätt för att försöka lösa problemet. Det handlar bland annat om mer betalt för personalen.
– Vi jobbar till exempel med en lönesatsning för specialistsköterskor i en kommande löneöversyn. Vi ser också över hur vi kan attrahera och behålla personal i 24/7-vården – det handlar både om ersättningar, återhämtning, scheman och arbetsmiljö. Då kan vi både ha förutsättningar för en god arbetsmiljö och ge en god tillgänglighet till patienter.
Hon säger att regionledningen jobbar hårt med arbetsmiljöfrågan, men förklarar också att pandemin har gjort att de har behövt lösa akuta problem i första hand.
– Mycket av det som stärker arbetsmiljön långsiktigt har fått stå åt sidan.
Vad innebär bristen på sjuksköterskor för Norrköpingsbor som söker vård?
– Det här är inte speciellt just för Norrköping, vi jobbar tillsammans i Region Östergötland och hjälps åt. Det vi prioriterar är vård som inte kan vänta – akut vård, cancervård eller annan vård, som menligt påverkar patienten om de inte får hjälp. Sånt som kan vänta får vänta, säger Jessica Frisk.
– Har du ont i höften eller ont i knät och väntar på en protes är det säkert jättebesvärligt. Men har du en akut åkomma eller en cancer som måste opereras bort, då väljer vi det. Man får prioritera utifrån sjukdomsbild och det är inte lätt.
Det låter som att jag måste vara döende för att få vård?
– Akut vård har prioriterats och det behöver inte vara på liv och död. Pandemin har gått i vågor, mellan de här vågorna så har vi kunnat jobba med framskjuten vård. Det har inte stått stilla, men under topparna har det varit hårt prioriterat.
Vad kan det leda till om man får vänta?
– Det kan handla om förlängd sjukskrivning eller att ett symptom blir akut under väntan. Här gör våra verksamheter ett jättejobb genom att kontakta patienterna som står i kö för att höra om man behöver prioriteras upp.
Trots att restriktioner lyfts i samhället befinner sig vården fortfarande i en pandemi. När det lättar vill man ta itu med vårdkön, en kö som Jessica Frisk uppskattar kommer ta upp till tre år att beta av.
Samtidigt vet hon att personalen som jobbar behöver återhämtning.
– När det nu förhoppningsvis vänder måste vi få hämta andan samtidigt som vi börjar hjälpa patienterna som fått vänta. Men det måste ske i balans. Vi kan inte bara säga till personalen: "Nu har det vänt, nu kör vi på stenhårt igen".