– Dessa påståenden är ingenting jag känner igen, men jag kan bara svara för hemgångsteamet som jag är enhetschef för, svarar Alma Sarenkapic Engström.
Hon har bett att få svara per mail eftersom hon vill se frågorna i förväg. Hon berättar sedan om de rutiner som hemgångsteamet ska ha.
– Arbetssituationen för hemgångsteamet varierar beroende på hur många brukare vi har. Vi prioriterar alltid dem som behöver mötas upp i hemmet efter utskrivning.
Inte heller vård- och omsorgsdirektören Magnus Johansson har fått några signaler om det som Bengt beskriver. Han poängterar att det är patienten själv som avgör om hen vill ta emot hjälp i hemmet.
– Och även om vi kan tycka att en del borde ha hjälp så är det inte alla som tar emot det i alla fall.
Klarare rutiner med vårdplanering på sjukhuset och en förstärkning av hemgångsteamet har bidragit till ett extra stöd vid hemgången, enligt Magnus Johansson.
Vid vårdplaneringen på sjukhuset gås eventuella insatser efter utskrivningen igenom.
– Det där är kommunens ansvar och biståndshandläggarnas så vi lägger oss aldrig i den biten, det får vi inte, säger Annika Karlaryd, vårdenhetschef på ortopediska kliniken på Vrinnevisjukhuset som möter många äldre som kommer in och sedan ska skjutsas hem.
Kan ni se att allt fler patienter är i gränszonen för att skrivas ut?
– Oftast är det rätt beslut. Sedan kan det finnas vissa gånger som föranleder diskussion men det är myndighetsutövningen (kommunen) som tar de besluten.