Hot tvingade skolanställd till paus – tillbaka i tjänst

En skolanställd vid Norrköpings kommun plockades ur tjänst på grund av hans släktskap med en misstänkt gängkriminell. Nu är mannen tillbaka i sin tjänst. "Vi följer polisens rekommendationer", säger tillförordnade utbildningsdirektören Ester Alavei.

En skolanställd som på grund av hotbild plockades bort från sin tjänst har nu börjat att jobba på skolan igen.

En skolanställd som på grund av hotbild plockades bort från sin tjänst har nu börjat att jobba på skolan igen.

Foto: Thomas Möller/TT

Norrköping2023-10-25 19:00

I september tog livet plötsligt en ny vändning för mannen. Inom ett par dagar togs han ur tjänst från sin anställning på en skola och avsade sig alla sina politiska uppdrag inom Norrköpings kommun. I samband med en skottlossning i Hageby valde mannen att flytta till en annan ort med polisskydd på grund av en hotbild.

Anledningen? Mannen har släktband till en av de Norrköpingsbor som misstänkts för inblandning i den pågående konflikten i Foxtrotnätverket. På ena sidan i gängkriget står ledaren för nätverket, den så kallade "Kurdiska räven", på den andra sidan en tidigare vän till honom som kallas "Jordgubben" och som nu blivit hans fiende.

undefined
Den 14 september sker en skottlossning mot en adress i Hageby. På platsen bor en släkting till den man som nu har fått börja jobba på sin skola igen. Mannen lever fortfarande på hemlig ort.

En dryg månad senare har tillvaron börjat ljusna något för mannen. Sedan i måndags är han tillbaka i tjänst på skolan i Norrköping.

– Det stämmer. Jag har börjat jobba digitalt och det känns riktigt bra. Det är skönt att få en mer normal vardag igen, säger mannen.

– Chefen i fråga har säkerställt mitt mående men också mina förutsättningar att kunna återgå i jobb. Därför är det oerhört glädjande och tacksamt att nu kunna återgå, men till en början på distans. Jag är oerhört glad och tacksam över att under denna svåra tid ha fått ett enormt stöd från min närmsta verksamhetschef och alla stödfunktioner på utbildningskontoret, fortsätter han. 

Mannen bor fortfarande på hemlig ort och vet inte när han kan flytta tillbaka till Norrköping.

Det förekommer uppgifter om att de fyra Norrköpingsbor som suttit frihetsberövade i Turkiet – varav en är släkting till den skolanställde mannen – ska vara släppta på fri fot. Den skolanställde säger sig inte ha haft någon kontakt med sin släkting. Han har utan framgång försökt få tag i släktingens advokat. 

undefined
Den skolanställde har släktband till en av de Norrköpingsbor som suttit frihetsberövade i Turkiet misstänkt för skottlossning i det pågående gängvåldet.

Hur skulle du vilja sammanfatta den här tiden?

– Att hela min person och min integritet ifrågasatts kan jag till viss del förstå. Men kriminalitet är så långt ifrån det jag står för som det bara går. Därför är det orättvist att oskyldiga som inte har med kriminalitet att göra drabbas, säger mannen.

Ester Alavei, tillförordnad utbildningsdirektör vid Norrköpings kommun, bekräftar att mannen är tillbaka på heltid.

Vad ligger bakom bedömningen att han kan börja jobba igen?

– Medarbetaren är inte misstänkt för något brott och då finns det ingen rättslig grund för oss att skilja personen från dennes tjänst. Vi har också ett ansvar för alla barn, elevers och personals trygghet. Man ska känna sig trygg i skolan och på sin arbetsplats. På alla skolor pågår dagligen ett löpande arbete för att främja trygghet. I det här fallet behöver dessa två områden balanseras och vägas mot varandra, säger hon.

undefined
"Medarbetaren är inte misstänkt för något brott och då finns det ingen rättslig grund för oss att skilja personen från dennes tjänst", säger Ester Alavei, tillförordnad utbildningsdirektör vid Norrköpings kommun.

Har ni haft dialog med polisen om någon eventuell hotbild?

– Utgångspunkten är att vi följer polisens rekommendationer och har förtroende för deras arbete.

Finns det inga problem med att han jobbar på distans?

– Utbildningskontoret har gjort en risk- och konsekvensbedömning i samverkan med HR och säkerhetsavdelningen. I det långa loppet är det inte den mest lämpliga lösningen men detta beslut är tidsbegränsat.

Har ni fått några reaktioner från övrig personal eller från föräldrar efter beslutet?

– Det finns en viss oro inför att medarbetaren eventuellt kommer tillbaka och är fysiskt på plats. Oron gäller främst säkerhet. Vi har ett löpande säkerhetsarbete på alla kommunala grundskolor där man pratar om rutiner och agerande vid hot eller våld. Det gäller även på den här skolan.

– Jag vill förtydliga att kommunen har en nära samverkan med polisen och vi följer polisens rekommendationer. Om man ändå känner oro som personal är det viktigt att prata med sin chef. Vårdnadshavare som känner oro, kan gärna prata med sitt barns mentor eller med annan personal. Skolan har elevhälsoteam och trygghetsteam som arbetar med att fånga upp eventuella frågor och funderingar från eleverna, säger Ester Alavei avslutningsvis.

undefined
Mannen, som var förtroendevald med god insyn, begärde att bli entledigad från sina politiska uppdrag i samband med händelserna i september.

Den skolanställde var som sagt även förtroendevald politiker med god insyn. I samband med händelserna i september valde han på egen hand att bli entledigad från alla sina politiska uppdrag. Vi har varit i kontakt med det politiska parti som mannen har representerat.

– Vi kommer inte att agera utifrån att han är tillbaka i sin tjänst. Men vi har haft kontakt, och vi kommer ha kontakt i framtiden, säger ansvarig inom partiet.

Detta har hänt

Den 14 september avlossas fyra skott mot en lägenhet i Hageby. På adressen bor bland annat en man som var frihetsberövad i Instanbul, misstänkt för inblandning i en uppmärksammad skottlossning.

I samband med skottlossningen väljer en Norrköpingsbo med släktband till mannen att gå under jorden med tanke på den hotbild som finns mot anhöriga till utpekade gängkriminella.

Norrköpingsbon blir bortplockad från sin tjänst och hoppar av sina uppdrag som förtroendevald politiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!