Allt fler ringer om hedersvåld

Allt fler ringer till den nationella stödtelefonen för hedersrelaterat våld och förtryck. Det visar färsk statistik.

Engagerad. Juno Blom jobbar på nationella kompetensteamet vid länsstyrelsen i Östergötland.

Engagerad. Juno Blom jobbar på nationella kompetensteamet vid länsstyrelsen i Östergötland.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2017-01-25 20:58

Hedersrelaterat våld och förtryck minskar inte i Sverige. Samtalen till den nationella stödtelefonen var betydligt fler 2016 än 2015. Mellan åren ökade antalet ärenden när myndigheter och frivilligorganisationer hört av sig för rådgivning och stöd från knappt 300 till 455 ärenden.

– Att det ökar har sannolikt flera orsaker. Dels vet nog fler om att stödtelefonen finns och dels har medvetenheten bland myndigheter blivit bättre om problemen. Sen har säkert den stora tillströmningen av flyktingar till Sverige haft betydelse när det gäller ökningen. Men fortfarande finns ett stort mörkertal, säger Juno Blom på nationella kompetensteamet vid länsstyrelsen i Östergötland.

I statistiken kan man se att problemen med hedersvåld är spridd över hela landet. Men samtidigt visar statistiken att det är två län och regioner som sticker ut. Det är Västra Götaland och Östergötland. Sedan hjälptelefonen startade i mars 2014 har 95 ärenden upprättats med ursprung i Östergötland. Det är ungefär tio procent av de ärenden som registrerats hos hjälptelefonen. Av sammanlagt 940 inrapporterade ärenden är det 115 ärenden i Västra Götaland, där bland annat Göteborg ingår. Det är ungefär tolv procent av ärendena.

– Många har blivit bättre på att rapportera in. Men samtidigt vet vi att det hela tiden behövs färsk kompetens för att se och kunna möta problemen, säger hon.

Juno Blom är övertygad om att mer utbildning och upplysning krävs för att mörkertalen ska bli mindre. Hon tänker jobba med utbildningsinsatser så hårt och mycket hon kan till 2018. Då ska en ny jämställdhetsmyndighet öppna i Göteborg. Den kommer bland annat att ta över frågor om hedersrelaterat våld. Alltså frågor som nationella kompetensteamet vid länsstyrelsen i Östergötland har haft på sitt bord. Om hon är besviken på att frågorna flyttar från länsstyrelsen i Östergötland så säger hon inte det rakt ut.

– Samtidigt har vi tio års erfarenhet och mängder med upparbetade nätverk. Å andra sidan så avgör inte vi var man ska lägga en myndighet. Nu blir det upp till myndigheten att se till att kunskapen om frågor kring hedersrelaterat våld hålls vid liv. Vi har inte råd att tappa fart i frågorna. Jag utgår ifrån att politiken ser till att det nya blir bra. Framför allt för de utsattas skull, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om