Den 19 november gjorde polisen en stor insats mot ett företag på Himmelstalundsområdet. Åtta personer greps och anhölls misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott, men släpptes två dygn senare då det visade sig att det inte var narkotika som polisen hittat.
NT har nu träffat en av delägarna till företaget som nu får ge sin bild av händelsen. Han vill vara anonym och vi har valt att kalla honom för Alex i texten.
Den aktuella dagen, på förmiddagen, kom kommunens personal till företaget för att genomföra en livsmedelskontroll, något som sker rutinmässigt och regelbundet.
– Det har varit här och gjort de här kontrollerna hos oss i flera års tid och det har aldrig varit något problem, säger Alex.
Men den här gången var polisen med vid kontrollen. Enligt företagaren tog polisen en ganska aktiv roll vid kontrollen och gick bland annat runt och fotograferade. Vid 14-tiden på eftermiddagen kom en polis och frågade om flera pallar fyllda med olivtvål som stod uppställda i företagslokalen på Himmelstalund.
– Jag tog då fram både fakturan och fraktsedeln och visade för polisen. Vi hade även en video när tvålen lastades in i våra lokaler då vi alltid filmar varorna som kommer till oss så att leverantören ser att det kommit fram.
Två timmar senare greps åtta personer på företaget som misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott.
– Det kändes helt overkligt.
– Jag blev chockad, hjärnan gick på högvarv, säger Alex.
Åklagare Thomas Ramstedt har tidigare berättat för NT att polis och tull ska ha gjort tester på det misstänkta godset och att dessa indikerade på en viss typ av narkotika. Det var det som föranledde anhållandet av de åtta personerna.
Ganska snabbt kunde Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, dock konstatera att det inte alls rörde sig om någon narkotika. De åtta personerna släpptes efter två nätter i polishuset.
Det som polisen beslagtagit i företagets lokalerna visade sig vara ett stort antal lastpallar fyllda med olivtvål och torkad malva, en växt som används i matlagning.
När Alex satt anhållen i polishuset for tankarna genom hans huvud. I och med att han visste att han var oskyldig tänkte han att någon kanske hade placerat något inne i företagets lokaler utan hans och de andras vetskap.
Att vara anhållen kan vara jobbigt för den drabbade, som mister all kontakt med omvärlden.
– Men det var värst för våra familjer, de fick inte veta något. De bara läste det som stod i media om att polisen misstänkte narkotikabrott, säger Alex.
Familjerna mådde inte bra då de inte fick någon information från polis och åklagare, förklarar han. De undrade hur det var med dem som frihetsberövats. Mådde de bra, hade de farit illa?
– Vi är jätteglada över att polisen har fått mer rättigheter för att göra sitt jobb på rätt, och på ett hårdare, sätt. De ska göra det, men för oss blev det en chock när det här hände, säger Alex.
– Polisen har gjort sitt jobb här. Men våra familjer fick ingen information alls.
Han är även missnöjd med att viss media skrivit att polisen beslagtagit narkotika, men inte skrivit att det handlade om misstänkt narkotika.
– När våra familjer läste det i media och inte hade någon annan information från polisen så blev det fel, säger han.
Alex är märkbart tagen efter allt som hänt. Företaget har fått tillbaka sina datorer och mobiltelefoner och håller nu på och går igenom vilken skada företaget åsamkats.
– Man blir ledsen. Så många år som vi har jobbat på rätt sätt och så blir det på det här sättet.
Företaget startade i liten skala under 2016, i en lokal på 60 kvadratmeter. Genom hårt arbete har man arbetat upp bolaget till att nu omsätta en bra bit över 100 miljoner kronor per år, med ett tiotal anställda och hög kreditrating.
– Vi har varit på väg att ta nästa steg. Under mer än ett års tid har vi jobbat med att komma in på Ica och Coop med våra produkter. Lyckas man med det blir det en helt annan nivå, säger Alex.
– Killen som vi samarbetat med kring detta vill inte prata med oss nu efter det här, trots att vi är helt oskyldiga. Hade vi kommit in hos de svenska kedjorna hade vi kanske varit uppemot 30 anställda inom kort.
Under tiden som personalen satt anhållna tvingades leveranser som var på väg till företaget från utlandet att vända. Leverantörerna visste inte om det skulle finnas någon som tog emot varorna. På kundsidan kom pengarna inte heller in som de skulle, då vissa köpare blev osäkra.
– En hel veckas inkomst har försvunnit, säger Alex.
Han säger att det finns folk som inte vill glömma, konkurrenter ser chansen att ta andelar av marknaden.
– Det är inte lätt. Det som hände här under några dagar kommer att påverka oss lång tid framöver.
Alex önskar att polisen kunde ha gått ut tidigare och berättat mer tydligt att de var helt oskyldiga.
– Nu vill vi bara lägga allt det här bakom oss och gå vidare.
Mikael Wiklund, VD för JWK Redovisning och Rådgivning, har haft det drabbade Norrköpingsföretaget som kund ända sedan de startade.
– Det är ett välskött och växande bolag som alltid strävat efter att sköta sig bra.
– Så fort det är minsta lilla frågar de och vill att allt ska göras på rätt sätt. Jag har alltid upplevt dem som extremt korrekta.