Enligt Statens geologiska undersökningar (SGU) är grundvattenmagasinerna i Östergötland och hela Östra Götaland mycket under det normala.
– Vi är nu väldigt nära de rekordlåga nivåer vi har haft, säger Nils Ohlanders på enheten för grundvattenövervakning på SGU.
I Östergötland tar de flesta kommuner sitt dricksvatten från de stora sjöarna, men det finns områden där man använder sig av de grundvattenmagasin som finns främst i rullstensåsar.
De som främst drabbas av de låga nivåerna är de som tar vatten ur egen brunn, men oftast rör det sig då om att det tas från små magasin. De flesta små vattenmagasinen finns i västra Östergötland och där är nivåerna mycket under det normala.
– Det är generellt låga nivåer i Östergötland och det kan man gott och väl varna för, säger Nils Olanders.
– Anledningen till att de stora magasinen inte fylls på, är att det varit en mild vinter och att det som trots allt kommer ned under sommaren tas upp av träd och annan växtlighet, samt avdunstning, menar han och tillägger att de mindre kan komma att fyllas på om det kommer ordentligt störtregn, men då ska det helst vara lite kallt.
Enligt de prognoser som SGU gjort så kan den sydöstra delen av Sverige att få lägre vattennivåer i framtiden.
– Men det behöver inte vara så. Det går i cykler, så ibland har vi en del nederbördsrika vintrar. Vi får hoppas på vintrar med mer snö nu, säger Nils Ohlanders.
I Norrköpings kommun är det ännu ingen fara även om vattennivåerna är låga i de vattenmagasin som finns främst i Kolmården.
– Kolmården är känsligast efter som det handlar om grundvattentäkter där, säger Thomas Nicander, drifttekniker på Norrköping vatten- och avfall.
– I år har vi en tydlig sänkning. Det är absolut inga katastroflägen, säger han.
Än är det inte dags att gå ut med någon varning eller bevattningsförbud, men givetvis bör man vara sparsam med vattnet.
– Vi håller tummarna och hoppas att det ska räcka, sedan hänger det ihop med väder och sådant. Bevattningen sker ju ihop med att folk är lediga, men vi får hoppas på svalare väder, säger Thomas Nicander.
– Vi är givetvis tacksamma om man tänker på att det är dricksvatten och att det är viktigare att det fungerar. Gröna gräsmattor får komma i andra hand. Vi förbjuder ingen att vattna.