Johan Thorén är ST-läkare i urologi och har sedan 2020 arbetat på Vrinnevisjukhuset som kirurgjour på akuten. Även slutenvården med patienter som har urologiska bekymmer, som prostatan, njurarna eller testiklarna.
Han säger att han inte vet om han kommer att jobba i den offentliga vården mycket längre.
– Jag tycker om kollegorna och verksamheten. Men så fort vi lägger in en patient är det någon som suckar, för man vet att det blir jobbigt. Redan när en patient skrivs in måste man tänka på när patienten kan skrivas ut igen. Det blir allt viktigare att patienten går att skriva ut, inte att de är färdigbehandlade, säger Johan Thorén.
Han har jobbat inom Region Östergötland sedan 2015. Redan 2018 påtalade han problemen för ledningen. Johan Thorén menar att försämringen på Vrinnevisjukhuset har fortsatt sedan dess.
– Vi märker inte riktigt från dag till dag hur mycket sämre det har blivit. Om jag tittar tillbaka på det jag skrev 2018 förstår jag inte riktigt hur jag orkar jobba i dag.
Ett problem är låg tillgång till bemannade vårdplatser.
Vad får det för konsekvenser?
– Det finns exempel på patienter som borde vårdas men i stället skickas hem. Bara för att komma tillbaka nästa dag i försämrat skick, säger han och fortsätter:
– En konkret sak som vi kan se är att förr lades fler patienter in på observation. Om du kom in till sjukhuset med ont i magen togs du ofta in på observation. Men i dag händer inte det längre.
Hur är patientsäkerheten på Vrinnevisjukhuset i dag?
– Otroligt ansträngd. Den upprätthålls egentligen av medarbetarens extraordinära insatser. Det är okej ibland, om man får jobba med en helt överfull avdelning, men om alla arbetspass består av det finns det inga marginaler längre.
En händelse, där en internutredning fortfarande pågår, var en man som blev kvar för länge på akutavdelningen i början av sommaren 2022. I väntan på vård ramlade han, slog sig i huvudet och fick en hjärnblödning.
– Det hade inte behövt hända om han kunnat komma upp på avdelningen i tid. Det är bara ett av flera exempel.
Något annat som blivit problematiskt är avsaknaden av avvikelserapporter. Det borde skrivas fler sett till vad som händer på sjukhuset, menar Johan Thorén.
– Varje gång en patient blir kvar inneliggande på akuten är det en vårdrutinavvikelse. Det här med att inte skriva avvikelserapporter är något som vi borde ha en katastrofkommission kring.
Han delar bilden som undersköterskorna ger av att arbetsbelastningen är för hög på medarbetare på sjukhuset.
– Det finns lite utrymme för återhämtning. Det är inte ofta man hinner sitta ner ett på ett arbetspass med sina kollegor och bara ha en vanlig fika.
– Det är en grej om några sköterskor behöver jobba extra hårt några pass, det händer. Men vad händer om det blir en olycka på fabriken, eller om en buss välter på E4 och 25 personer behöver komma in på observation? Vem ska ta hand om dem när alla resurser redan är utnyttjade?
Hur tror du man kan lösa problemen?
– Det är väldigt många lösningar som krävs, på många olika plan. Det jag tror behövs är ledarskap och att någon är beredd att staka ut en väg framåt. Ge personal på alla nivåer inspiration och mandat att lösa de problem som finns.