Svår sjuksköterskebrist på Vrinneviakuten

Läget är akut när det gäller bemanningen av sjuksköterskor på akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset. "Ungefär en tredjedel av våra sjukskötersketjänster på akuten är bemannade just nu, säger Michael von Schickfus, läkarchef och tillförordnad verksamhetschef.

Personalläget är ansträngt på Vrinnevisjukhusets akutmottagning.

Personalläget är ansträngt på Vrinnevisjukhusets akutmottagning.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2023-07-22 07:35

Brist på vårdplatser är ett återkommande problem på sommaren på Vrinnevisjukhusets akutmottagning. Enligt Michael von Schickfus, beror det på ett försämrat bemaninngsläge i semestertider.

– Vår personal behöver ha sin välförtjänta semester och när vi då har brist på bemanningen redan innan så blir det lite extra synligt och tydligt när det är sommar, säger han.

undefined
Michael von Schickfus, läkarchef och tillförordnad verksamhetschef på akutmottagningen.

En kraftig brist på sjuksköterskor och svårigheter att rekrytera skapar problem.

– Ungefär en tredjedel av våra sjukskötersketjänster på akuten är bemannade just nu. Även på avdelningar är det brist på sjuksköterskor vilket gör att det finns få tillgängliga vårdplatser, säger Michael von Schickfus.

Situationen skapar stor press på personalen som får jobba mer än vanligt för att hinna med.

– Vi har en hårt ansatt arbetsmiljö på akuten under sommaren. Det är mycket krävande att jobba på akuten. Mycket av personalen behöver jobba extra pass så att vi får ihop en tillräcklig bemanning, säger han.

undefined
Personalläget är ansträngt på Vrinnevisjukhusets akutmottagning.

På grund av personalbristen måste man göra prioriteringar bland patienter utifrån hur akut deras tillstånd är, något som alltid görs. Men det gör att väntetiden för de som ges lägre prioritet blir lång.

– Är det så att en patient är akut sjuk och tidskritiskt sjuk alltså att det finns en risk för snabb försämring, då är vi väldigt snabba och bra på att ta hand om dem. Men är det så att patienten är akut sjuk och behöver vår hjälp, men att det inte är någonting tidskritisk, då är det tyvärr så att det just nu kan bli långa väntetider, säger Michael von Schickfus.

Samtidigt betonar han att man inte uppmanar någon att undvika att söka vård.

– Det är ett väldigt tufft läge, så är det absolut. Men jag vill ändå vara tydlig med att upplever man sig akut sjuk och allvarligt sjuk så ska man söka akuten och kommer vi fram till att så är fallet, då får man snabb och bra vård. Är man osäker så finns det t ex 1177 att rådfråga, säger han.

undefined
Helene Esping, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Östergötland

Helene Esping, som är vice ordförande för Vårdförbundet i Östergötland, säger att bristen på sjuksköterskor inte är unik för akutmottagningen.

– Det är ju en fråga som vi har jobbat med nu under flera år när det gäller både akuten och det gäller även medicinkliniken och AVA, säger hon.

För att lösa problemet krävs flera åtgärder, anser Helene Esping.

– Vi är väl medvetna om det här stora problemet och en sak handlar ju om att det är för dålig arbetsmiljö och att det är för dåliga löner för de som är sjuksköterskor i region Östergötland.

När de sjuksköterskor som regionen anställt inte räcker till så tar man ofta in hyrsjuksköterskor. Dessa har ofta högre löner och kan själva välja när de vill jobba.

– Det finns ju inte så mycket argument att jobba just i regionen när du kan tjäna så betydligt mycket mer om du är hyrsjuksköterska på en privat firma. Regionen måste höja lönerna för att folk ska vilja vara kvar i jobbet, säger Helene Esping.

Vårdförbundet har tagit upp problemet med ledningen i regionen flera gånger, men tycker inte att det leder till någon förändring.

– Vi pratar med dem i alla våra möten vi har både på regionnivå, kliniknivå och centrumnivå. Vi pratar ju självklart med politiker också som vi träffar med regelbundenhet, både de styrande och de som är i opposition. Nej, vi tycker inte att vi får gehör för våra frågor, säger Helene Esping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!