Sedan i tisdags har vi rapporterat om problem på akuten på Vrinnevisjukhuset med lång kö och långa väntetider. Vissa patienter har fått vänta uppemot 16 timmar på att få hjälp och i brist på rum har patienter fått ligga i sängar i korridorerna. Men det är inte bara på akuten som läget är ansträngt.
Vi har ringt runt till tio vårdavdelningar på sjukhuset som har patienter inlagda. På samtliga avdelningar berättar personal att de har fullt – eller till och med överfullt med fler patienter än vad man har plats för. Men samtidigt berättar flera avdelningar att de har tomma salar. Att det saknas vårdplatser beror på att det saknas personal.
Kirurgen och ortopeden är två avdelningar som har gått för högtryck. Att det skett många halkolyckor under det ivriga snöandet är en orsak. Att många ätit mycket god mat under jul- och nyårshelgerna och därmed behövt operera gallstenar bidrar också.
– Vi har 21 platser, men just nu 22 patienter, säger Michaela Karlsson som jobbar som undersköterska på ortopeden.
Blir det stressigt för er i personalen?
– Det är klart att det blir mycket när det är många patienter men det är ändå bara ortopedpatienter, det är dem vi kan bäst. I vanliga fall brukar vi stötta kirurgen och hjälpa till med att ta hand om deras patienter, men det kan vi inte göra nu.
Det märks på kirurgavdelningen.
– Vi har väldigt många patienter och har behövt öppna upp extra vårdplatser. Vi har egentligen 22 platser, men just nu har vi 28 patienter. När ortopeden har fullt behöver vi ta hand om våra egna patienter själva, det är orsaken till varför vi behövt utöka antalet vårdplatser, säger Lotta Punkt, vårdenhetschef på kirurgavdelningen.
För att kunna öppna fler vårdplatser har kirurgen behövt ta in mer hyrpersonal. Kirurgen är en avdelning som sedan lång tid tillbaka har haft behov av många hyrsjuksköterskor.
Hur fungerar det att ta in fler nu när det är anställningsstopp inom regionen?
– De som vi tagit in extra nu är sådana som redan är anställda hos oss. För tillfället har vi 20 hyrsjuksköterskor, det motsvarar ungefär 70 procent av våra sjuksköterskor. Vår största önskan är att minska antalet hyrpersonal, men det är svårt att göra på kort tid, vi behöver nog hela 2025 på oss också för att kunna fasa ut dem, säger Lotta Punkt.
När vi ringer till AVA, akutvårdsavdelningen på Vrinnvevisjukhuset, möts vi av en röst som egentligen inte har tid att prata, så samtalet blir kort. Patienterna på AVA kommer in för akuta tillstånd och har väldigt omfattande behov.
– Vi har tre överbeläggningar just nu och kraftig sjuksköterskebrist, vilket gör att vi inte kan ha ett av våra vårdlag igång just nu. Vi har helt enkelt inte tillräckligt med personal, säger Lisa Hammarström som är sjuksköterska och skyddsombud på avdelningen.
På geriatriska akutvårdsavdelningen, där de tar emot äldre multisjuka patienter, är läget också ansträngt.
– Just nu har vi 15 patienter inlagda, men vi ska egentligen ha max 14 sett till den bemanning vi har. Dagen innan var det ännu värre, då hade vi 18 patienter, det var katastrof, säger Cornelia Karlsson som jobbar som vårdsamordnare och koordinator på avdelningen.
– Vi skickade hem åtta patienter igår men fick direkt in nya. Precis innan du ringde mig hörde akuten av sig och ville lägga in en patient hos oss, men vi har redan överbelagt.
Varför har ni så många patienter just nu?
– Vi har en del patienter som ligger inne hos oss i väntan på korttidsboenden. Om det fanns fler sådana platser skulle vi få ett bättre genomflöde och då skulle vi kunna avlasta akuten mer. Nu blir patienter kvar på akuten och tar upp plats.
Cornelia Karlsson berättar också att geriatriska avdelningen har fyra tomma salar som de inte kan använda eftersom att de har för lite personal.
– Vi har tillräckligt med undersköterskor men är i behov av fler sjuksköterskor. Det här är ingen enkel avdelning att jobba på, men det är väldigt lärorikt och bra kollegor som man blir stöttad av.
På avdelningarna 1 och 3 vårdas de som drabbats av stroke eller sjukdomar i magen eller lungorna. Båda avdelningarna har fullt just nu.
– De senaste dygnen har det varit extremt ansträngt. Det är trångt på sjukhuset, säger Lena Törnfeldt, centrumchef för närsjukvården i Region Östergötland.
Förutom väderleken och säsongsinfluensan menar hon att problemet i grunden handlar om att sjukhuset totalt sett har för få platser – vilket beror på för låg bemanning.
– Det är något vi har levt med en längre tid, att det inte finns tillräckligt mycket personal.
Hur går det ihop med att det är anställningsstopp?
– Det är en extra försvårande omständighet som vi har att förhålla oss till, att det inte finns nog mycket pengar. Men vi måste försöka omfördela våra resurser och jobba på annat sätt.
Och samtidigt har ni tomma salar?
– Vi har tomma salar för att det inte funnits personal att anställa, så var det långt innan anställningsstoppet. Då har vi varit tvungna att ta in hyrpersonal, men det kostar mycket pengar. Därför står vi i det här läget nu. Det är en jättesvår ekvation som vi måste lösa. Men i vår del av sjukvården är det tydligt att den akuta sjukvården måste rulla på – och för att den ska kunna göra det måste det finnas tillräckligt med vårdplatser.
På avdelning 16, som är en gynekologisk avdelning på sjukhuset, har man också fullt – men bara tre av patienterna är deras egna, resten kommer från andra avdelningar på sjukhuset. Psykiatrin har tagit emot några patienter för att avlasta andra avdelningar och även barnavdelningen har fått hjälpa till. På barnavdelningen ligger just nu två barn inlagda och fyra vuxna.
Infektionsavdelningen har också högsäsong just nu. De har bemanning för 19 patienter men har just nu 22 inlagda.
– Det är klart att det påverkar både arbetsmiljö och patientsäkerhet. Vi pratar om det konstant och det handlar ju om att prioritera, säger Karin Wallentinsson, chef på avdelningen.
Är det svårt att vara chef?
– Ja, det tycker jag. Jag och min kollega är ansvariga för både arbetsmiljön och patientsäkerheten. Vissa i personalen är trötta, ledsna och säger att de känner sig otillräckliga. Man jobbar i vården för att man vill göra gott men man känner att man inte kan göra det fullt ut. Det blir en etisk stress som vi pratar mycket om.
– Samtidigt vet vi att det kommer att lätta framåt våren, men det är svårt att se ljuset i tunneln när man är mitt uppe i det.