Åklagaren om nattens dödsfall

Ett läkarbesök i bostaden slutade med att en man sköts tills döds av polisen. Men den ansvariga åklagaren är förtegen om händelsen och vad besöket egentligen handlade om.

Foto: Ulf Wigh / Wighs News

Norrköping2018-07-20 13:15

Som vi tidigare har berättat dödades en man i 30-årsåldern under natten mot fredagen i sin bostad i Oxelbergen. Detta skedde efter att en polis såg sig tvingad att avlossa sitt tjänstevapen i samband med ett handräckningsärande.

Polisen har tidigare uppgett att man har inlett en förundersökning om försök till mord och att man även kommer att utreda polisens agerande i situationen. Förundersökningen gällande försök till mord har att göra med mannens agerande innan polisen avlossade sitt tjänstevapen. Åklagaren Elisabeth Brandt på Särskilda åklagarkammaren är förundersökningsledare i fallet, men kan inte berätta särskilt mycket.

– Det är personer som ska höras som vittnen och det är synd om det förstörs. Vi vill ha vittnena helt opåverkade innan dem läser någonting i tidningen, så jag vill inte säga någonting. Vi är alldeles i början och jag har inte så mycket mer att säga än det som redan står i tidningen. Det är alldeles för tidigt.

Vad har ni gjort i ärendet hittills och vad ska ni göra nu?

– Det är förhör som vi ska hålla med vittnen och det är olika utredningsåtgärder i form av teknisk undersökning.

Polisen har tidigare berättat att patrullen åkte till lägenheten tillsammans med en läkare, som skulle besöka mannen. Till Aftonbladet har Mikael Ehne, vakthavande befäl, dessutom uppgett att en ”undersökning (skulle) ske i bostaden”.

Elisabeth Brandt vill dock inte utveckla vad besöket handlade om eller om det rörde sig om ett psykiatriärende.

– Jag kan inte bekräfta någonting för tillfället. Jag kan inte säga så mycket mer, ni får återkomma senare när förundersökningen har pågått en stund, nu kan jag inte säga särskilt mycket mer än det som redan står i tidningen, säger hon och kan inte heller svara på när de inblandade ska höras.

– Det är en förundersökning som pågår och då är det alltid sekretess på vad som händer. Man kan lämna ut sådana saker som inte har någon betydelse och som inte kan förstöra utredningen. Men eftersom vi är precis i början så vill jag inte säga någonting, utan vi måste samla oss och se vad vi ska göra härnäst.

I ett pressmeddelande förklarar också chefsåklagare Martin Tidén hur den här typen av ärenden hanteras.

– Det är rutin att inleda förundersökning vid sådana händelser men innebär alltså inte att någon polis är misstänkt för något brott i nuläget. Förundersökningen riktas inte mot någon person utan är inledd för att vi ska kunna vidta utredningsåtgärder, säger Martin Tidén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!