Dagen efter detonationen och den våldsamma branden på Luntgatan var det fortfarande avspärrat vid ett stort område på norr. Främst på grund av den uppenbara risken för att fasaden faktiskt kan rasa samman.
Ett par kilometer längre bort, vid Matteuskyrkan, hölls flera informationsmöten mellan representanter från myndigheterna och de 150 personer som tvingades att evakuera från sina lägenheter tidigt på söndagsmorgonen.
Vad som egentligen hände? Det undrar nog de flesta. Svaret får vi vänta på.
Chefsåklagare Torsten Angervåg – som leder utredningsarbetet – har förståelse för att många vill veta vad som hänt.
– Jag förstår att folk vill veta och jag skulle gärna vilja lugna Norrköpingsborna då det här är en fruktansvärd händelse.
Under sommaren har vi haft en våldsvåg med åtta allvarliga brott – finns det någon koppling?
– Vi är i ett väldigt tidigt skede av utredningen, men det jag kan säga är att jag i nuläget inte har fått till mig någonting kring detonationen som tyder på ett samband med våldsvågen.
Under söndagen anhölls inledningsvis två personer, en man och en kvinna i 20-årsåldern, och senare på söndagseftermiddagen anhölls en tredje person, skäligen misstänkt för att ha varit inblandad i samband med branden.
Kan du säga något om de som sitter frihetsberövade – var greps de?
– När det gäller var de misstänkta greps väljer jag i nuläget att passa den frågan. Jag har ännu inte hunnit ta del av de förhör som gjorts med de misstänkta tillsammans med sina försvarare. Det är först under de här förhören som vi kan skaffa oss en bild av deras förehavande före och under själva brottet.
Vad kan du säga om det som orsakade branden – finns det uppsåt eller kan detonationen ha varit en olyckshändelse?
– Det är alldeles för tidigt att ha någon uppfattning om orsaken till explosionen. Den kriminaltekniska undersökningen av fastigheten kommer att ta tid då det på grund av rasrisk och hetta är farligt för teknikerna. Och även när de kan komma närmare själva detonationsplatsen så kan det visa sig att det inte finns så mycket spår.
Frida Braf, chef för lokalpolisområde Norrköping, berättar om polisens pågående arbete.
– För att samla in mer vittnesuppgifter håller vi förhör och knackar dörr, vi genomför även en kriminalteknisk undersökning. Tillsammans med Norrköpings kommun, räddningstjänst, fastighetsägare och försäkringsbolag möter vi allmänheten för att trygga och svara på frågor.
Om det visar sig att det finns en koppling mellan händelserna på Luntgatan och våldsvågen – när kan Norrköpingsborna förvänta sig resultat och att våldsvågen stoppas?
– Jag kan inte spekulera i när det här kan ta slut. Det jag kan göra är att berätta vad vi gör. Vi har sedan i somras jobbat intensivt med brottsförebyggande insatser för att motverka att det ska hända nya brott. Vi använder oss av teknisk utrustning som fast kameraövervakning, kroppsbundna kameror, drönare och helikoptrar.
Ni och kommunen säger att ni gör allt ni kan för att man ska kunna känna sig trygg i Norrköping. Ni har sagt liknande saker förut. Trots det här har flera allvarliga händelser skett även efter att ni sagt detta?
– Jag kan förstå att Norrköpingsbor känner sig oroliga och vi ser allvarligt på de händelser som skett i Norrköping. Det är komplext att avbryta en eskalerande konflikt, det är ett långsiktigt arbete som behöver ske i samverkan med andra samhällsaktörer. Men jag vill återigen trycka på att vi har vidtagit och vi kommer fortsatt vidta åtgärder för att Norrköpingsborna ska känna sig trygga.
Det här är andra gången på kort tid som en explosion skett i ett lägenhetshus i samma stadsdel. Vad ska man tänka som boende – både i den här stadsdelen och i andra stadsdelar?
– Vi har ett förändrat hotläge i hela Sverige och nyligen beslutade Säpo att ändra hotnivån från tre till fyra på en femgradig skala. Vi på polisen i Norrköping har inga andra direktiv, vi uppmanar alla att leva sina liv som vanligt, men om man ser något så är det viktigt att man anmäler brott som sker och tipsar polisen.
Det nämns ibland att kriminella grupperingar framförallt utsätter varandra för fara och att tredje man inte ska vara orolig. Den här gången var det 150 personer som kan räknas som tredje man, som på olika sätt drabbades?
– Varje gång som tredje man skadas är tragiskt. Vi gör det vi kan göra för att det inte ska ske, säger Frida Braf.