Igenbommade restaurangen öppnar igen

I ett och ett halvt år har restaurangen Vinyl på Drottninggatan stått tom. Nu gör man en nytt försök. "Vi kan inte vänta längre", säger Stellan Linde, en av de fyra delägarna.

"Det är många olika faktorer som har bråkat med oss", konstaterar Stellan Linde, en av de fyra delägarna.

"Det är många olika faktorer som har bråkat med oss", konstaterar Stellan Linde, en av de fyra delägarna.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-09-30 19:00

Pandemin saboterade det första försöket. Nu tar Östgöta Kök-restaurangen Vinyl Food & Groove på Drottninggatan nya tag och öppnar sin nysatsning nu på fredag. Detta sedan restaurangen har varit stängd i ett och ett halvt år.

– Vi hade otur och det är många olika faktorer som har bråkat med oss, konstaterar Stellan Linde och utvecklar:

– Vi öppnade mitt under coronan och det ledde i sin tur att vi blev av med personal. Bland annat de kockar som kunde grädda våra specialpizzor i vedugnen. Det är klart att det känns väldigt tråkigt att det har stått tomt så länge. Det är ju en fullt fungerande restauranglokal det handlar om. Nu kan vi inte vänta längre. Vi behöver öppna restaurangen igen.

undefined
"Det är många olika faktorer som har bråkat med oss", konstaterar Stellan Linde, en av de fyra delägarna.

Det ursprungliga konceptet var viner och vedugnspizzor. Nu byter man delvis inriktning. Både sett till mat, dryck och inredning. På menyn satsar "nya" Vinyl på tarte flambée, en form av tunna pizzor där man grundar med crème fraiche i stället för med tomatsås. Rätten är särskilt vanlig i sydöstra Frankrike och södra Tyskland och olika toppings ger varje "pizza" sin speciella karaktär och smak.

– Jag tror att tiderna är till vår fördel den här gången. Om vi hade corona att kämpa mot förra gången, är utmaningarna elpriserna, räntorna och bensinpriset den här gången. Det kan leda till att folk har mindre pengar i plånboken att röra sig med och inte är redo att lägga hur mycket som helst på sitt restaurangbesök. Då kan man få en rätt som tarte flambée för under två hundra kronor hos oss. Mellan 150 och 185 kronor beroende på topping. Sikrom är lite lyxigare, rökt sidfläsk aningen billigare, säger Stellan Linde.

undefined
På fredag räknar Stellan Linde med att öppna Vinyl igen.

Stellan Linde flaggar dessutom för ett mer färgglatt Vinyl. En stor konstvägg ska locka till kreativt skapande i form av utställningar och gatukonst samtidigt som färgglada cocktails kompletterar det bredare utbudet av olika ölsorter. Just kombinationen "hyfsat billig mat och ett generöst ölsortiment" har visat sig fungera på andra håll i Norrköpings krogvärld på sistone.

Finns det någon oro mitt uppe i all iver inför nyöppningen?

– Min mormor gav mig alltid rådet att inte oroa mig i förväg. "Då oroar du ju dig två gånger", brukade hon säga. Jag får lyssna på det rådet nu, säger Stellan Linde.

Övriga delägare i verksamheten är, som tidigare, Daniel Ohlén, Thomas Hallgren och Karin Elebring.

Karta: Drottinggatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!