De har byggt om en van – ska resa bort i åtta månader

Att fly vardagen och ge sig ut och resa är drömmen för många. Paret Julia Strömsten Scoufia och Jesper Askenberg har bestämt sig för att ta steget och våga släppa allt för att ge sig ut och uppleva.

Här visar Julia upp vad som blir hennes och Jespers hem för åtta månader

Foto: Liv Hellström

Norrköping2024-07-28 13:00

De två 26-åringarna Julia Strömsten Scoufia och Jesper Askenberg är båda födda och uppvuxna i Norrköping. De har känt varandra sedan de var tolv, men blev ett par först i gymnasiet. Nu har de snart varit tillsammans i åtta år och har stora planer på framtiden. De har alltid haft ett gemensamt intresse: De älskar att resa.

De funderade fram och tillbaka på vilket sätt att resa som skulle passa dem bäst och kom på att de värdesätter att kunna ha med sig sitt hem. Så hösten 2022 bestämde de sig för att ta steget till att bygga om en van.

– Vi är rastlösa själar tror jag, säger Jesper.

undefined
Paret Julia Strömsten Scoufia och Jesper Askenberg ska uppfylla drömmen och ge sig ut på en åtta månaders lång resa genom Europa.

Julia berättar att hon haft den här drömmen länge. När hon var yngre hade hon kommit över bilder på Tumblr på hur många åkte runt i små folkabussar i Australien.

– Jag har haft den här drömmen att bygga om en van sedan jag var 15 år, säger Julia.

De beslutade sig för att köpa en van och slog till på en Volkswagen från 2015. Byggprojektet kunde börja. Något som var mer utmanade än de tidigare tänkt. Bygget fick ske på kvällar, nätter och helger eftersom Julia studerade till lärare och Jesper arbetade heltid som rörmokare.

– Mycket var en djungel, säger Julia.

– Man har fått göra om det mesta typ fem gånger, men sen klickar det, säger Jesper.

Att köpa skåpbilen kostade 150 000 kronor och byggprojektet landade på ytterligare ungefär 100–150 000 kronor. Julia berättar att det är viktigt att hitta en balans för vilka krav man ställer på bilen och hur mycket man är villig att investera.

– Man investerar så himla mycket pengar både på bilen och bygget. Man vill inte investera för mycket pengar i en bil som man är rädd ska gå sönder, säger hon.

De var överens om att inte hålla tillbaka på utrustningen i bilen, så den utrustades med gasolspis, kylskåp, vattentank, dieselvärmare, fläkt, komposttoalett och en uppfällbar dusch. Detta då de vill resa på ett sätt där de kommer närmare naturen.

– Vi har investerat i att ha mycket solpaneler, för att vi inte vill behöva ta in på campingar, säger Julia.

undefined
Julia har haft drömmen att bygga om en van sedan hon var 15 år gammal.

I början av juni 2023 gav de sig ut på sin första resa med vanen. Resan, som pågick i ungefär två månader, gick söderut och sen genom Italien, Balkan och vidare till Grekland.

– När man reser på det här sättet kommer man närmare allting. Man hamnar inte på ett hotell som ger distans och gör att du är på turistområden, utan du får se länderna och platserna mer som de är, och kommer närmare naturen. Det är en frihet i det, säger Julia.

– Och så blir det som att utomhus blir vardagsrummet för det är så litet inomhus, säger Julia.

Den första resan spenderade de ungefär 30 000 kronor på.

– Då levde vi ”lyxigt”, åt ute mycket och tog in på campingar emellanåt. Största enskilda utgiften måste ha varit bensin så det kan man ju anpassa beroende på hur man reser, säger Julia.

undefined
Bilder från första resan i Europa. "Vi kände att 'nu måste vi göra det ordentligt'", säger Julia.

När de kom hem i augusti 2023 kände de sig inte klara. De hade fått mersmak.

– Det var alldeles för kort, vi kände att "nu måste vi göra det ordentligt". Det blev mer en aptitretare än vad vi kände oss nöjda med, säger Julia.

Julia hade två terminer kvar på lärarutbildningen. Hon började fundera på vad hon egentligen ville göra efter examen.

– Jag kände att när jag tar examen har jag inget som binder mig hem. Jag har pluggat till lärare, jag ser fram emot att vara lärare, men nu behöver jag göra det här ett tag, säger hon.

– Jag är inte direkt svårövertalad, säger Jesper.

De började fundera på hur de skulle kunna få ihop det. Att kunna åka iväg så länge att det börjar kännas som en riktig vardag. Precis som för många andra som reser så var det största problemet att lösa den ekonomiska delen. De gjorde en plan. De började leta hyresgäster till sin lägenhet i stan och huset som Jesper ärvt på Vikbolandet. Kontrakten skrevs på åtta månader.

Utöver det ska de sälja sin bil och läsa enskilda fristående distanskurser på universitetet, både för att de tycker det är kul, men även för att kunna finansiera resan med CSN-bidraget. De cirka 150 000 kronorna som de förväntar sig få in på bilförsäljningen är tänkta som en buffert om något oförutsett händer, samt för att finansiera färjan från Spanien till Kanarieöarna och tillbaka.

De har räknat med att kunna leva på ungefär 10 000 kronor i månaden.

– Det då vi inte kommer ha några fasta kostnader bortsett från telefon och försäkringar, och kanske något mer som jag glömt nu, säger Julia.

De har inte planerat att behöva ta något från sina besparingar.

undefined
"Det är inte så svårt som man tänker att släppa allt", säger Jesper.

Sagt och gjort. Jesper har fått tjänstledigt från jobbet och i slutet av sommaren bär det av ut i Europa igen.

– Vi har tur att båda älskar det här lika mycket, säger Julia och fortsätter.

– Vi är privilegierade som har kunnat kunna göra det här.

De är överens om att det är lätt att känna som att allt i vardagen bara flyter på, där man ibland känner sig fast, och att bara släppa allt och testa att leva på ett annat sätt är väldigt lärorikt.

– Det är inte så svårt som man tänker att släppa allt, säger Jesper och fortsätter:

– Klart att det är läskigt, men jag tänker att allt löser sig. Vad är det värsta som kan hända?

Att leva för dagen och ha en sådan frihet är något paret längtar efter.

– Det är som att du måste möta dig själv och det blir som att man reflekterar över hur vill man leva sitt liv, och man inser att man inte behöver så mycket, det är en jätteskön känsla, säger Jesper.

– Jag vill inte säga att det känns som att man uppskattar det mindre mer, men när man reser så här blir vardagen fullare, säger Julia.

undefined
"Jag kände att när jag tar examen har jag inget som binder mig hem. Jag har pluggat till lärare, jag ser fram emot att vara lärare, men nu behöver jag göra det här ett tag", säger Julia.

Paret berättar att det har fungerat väldigt bra för dem att bo i vanen, trots att det blir att de är tätt inpå varandra. Hon tror att det i grunden beror på att de med den livsstilen får leva på ett sätt som de som individer, och som par, mår absolut bäst av, vilket gör att deras relation stärks och ”frodas”.

– Självklart kan vi tjafsa som alla andra, men när man bor på en så liten yta och bara har varandra finns det inget spelrum för att vara långsint, säger hon.

De förklarar att alla dagar får ett annat fokus, där allt handlar om att uppleva och skapa nya relationer.

– Det låter så klyschigt, men relationer blir det som står i fokus varje dag, säger Julia.

Från omgivningen har de bara fått positiva reaktioner och upplever att många vill göra samma sak. Men de kan ibland känna av att det finns så tydliga samhällsnormer om hur man "borde" leva sitt liv.

– Men vi känner att vi behöver göra det här nu, säger Julia.

Parets fem bästa tips

Vill du göra samma sak? Här Julia och Jespers fem bästa tips:

1. Köp en bil som skötts väl, men var inte alltför rädd för höga miltal.

2. Tänk över vilka behov/bekvämligheter just ni kommer att använda, charmen med vanbygge är ju att man kan bygga precis som man själv vill ha det.

3. Innan man åker, se till att allt fungerar, jobba hellre förebyggande. Det kan vara svårt att hitta bra verkstäder/affärer utomlands.

4. Under resan: Finns otroligt många fina platser uppe i bergen att stå på, där är det dessutom svalare (om man reser till varma länder).

5. Våga släppa kontrollen! Det är det oförutsägbara i resandet som är charmen. Njut!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!