Det var JS Bygg & Installationsteknik själva som begärde sig i konkurs efter ett oväntat besked i mellandagarna.
– Det var banken som ringde och drog in hela vår checkkredit förra onsdagen, säger Jimmy Eriksson, vd och delägare, som följande dag lämnade in konkursansökan till Norrköpings tingsrätt.
– Då hade vi helt plötsligt inget att jobba med, så det var inte så mycket att välja på, säger han och förklarar att ekonomin hade blivit bättre under hösten, men att banken lutat sig mot kontrollbalansräkning från i somras.
– Jag förstår väl dem till viss del också. Alla banker tar väl det säkra före det osäkra i de här tiderna, men det är tråkigt.
17 anställda berörs av konkursen och Jimmy Eriksson beskriver personalen som en tajt och sammansvetsad grupp.
– Nu får vi bara hjälpas åt, så att alla kan hitta jobb igen. Och mer än hälften av oss har nog redan fått nya jobb. På så sätt känns det ju bra. För det var ju en av de tråkigaste bitarna: Om gubbarna skulle stå arbetslösa, med familj och lån och allting.
Hur har reaktionerna varit från personalen?
– Alla har väl varit lite oroliga, men jag har fått jättefin stöttning, så det har inte varit några sura miner, säger Jimmy Eriksson.
– Men sen tycker alla att det är tråkigt och funderar på om hade man kunnat göra på nåt annat sätt. Men jag trodde att det skulle vara sämre stämning än vad det är.
Han berättar att JS Bygg & Installationsteknik hade ramavtal med både Norrköpings kommun och Länsförsäkringar – och att man i januari skulle dra igång med flera projekt. Bland annat de aktuella jobben finns arbetet med ett nytt skolkök på Vikbolandsskolan.
Eftersom det finns fler upphandlade företag bör dock andra firmor kunna ta över deras uppdrag.
– Men det är många projekt, och även några lite större, som skulle påbörjas nu efter årsskiftet. Så det kan bli tufft för de andra företagen, om de inte har personal så det räcker.
Vad är förhoppningen för JS Bygg nu – tror ni att företaget kan drivas vidare på något sätt?
– Jag vet inte, men jag hoppas ju det. Vi ska ha möte med konkursförvaltaren på måndag. Jag vet inte hur långt de har kommit, om de har några intressenter som kan tänka sig köpa eller driva vidare på nåt sätt. Jag vet faktiskt inte riktigt hur det funkar, som tur är var det här första konkursen för mig – och jag hoppas det blir den sista också, säger Jimmy Eriksson.
Som konkursförvaltare har tingsrätten utsatt advokat Hanna Ericson, som därmed tar över företaget JS Bygg & Installationsteknik för att lösa situationen på bästa möjliga sätt.
– Eftersom konkursen skedde så nyligen, så har vi stängt ner och utför just nu inget arbete. Jag måste först få grepp om vad det finns för pågående projekt och vad status är för dem. Sen får vi se om det finns några förutsättningar för att slutföra nånting. Det vet jag inte i dagsläget, säger hon.
Hanna Ericson är fåordig, men berättar att hon varit i kontakt med bland annat borgenärer.
– Det finns pågående projekt och pågående arbeten, så det måste ju hanteras.
Varför blev det konkurs i företaget?
– Det är sånt som jag ska utreda i ett senare skede. Företaget har haft det tufft, av olika skäl, har jag förstått. Men vad det beror på återstår för mig att utreda senare i konkursen.
Vi har utan resultat sökt fackförbundet Byggnads lokala avdelning för en kommentar. Som vi tidigare har berättat har en lång rad lokala byggföretag gått i konkurs under 2023.