1600 tar sitt liv i Sverige - varje år

"Vården måste bygga på ett tätare samarbete med patienterna och anhöriga. De sitter på så många nycklar". Det säger Rickard Bracken, generalsekreterare för organisationen Suicide Zero.

Rickard Bracken, generalsekreterare för Zucide Zero.

Rickard Bracken, generalsekreterare för Zucide Zero.

Foto: Zuicide Zero

Norrköping2020-09-23 17:30

Varje år tar nästan 1 600 personer sina liv i Sverige. Fler än 160 av de som årligen dör i självmord är barn och unga, visar siffror från den ideella organisationen Suicide Zero, som sedan 2013 arbetat för att minska självmorden i Sverige.

– Så har det sett ut i 20 år och det går inte nedåt. Det som känns extra oroande är att vi ser en liten ökning bland dem som är yngre, de mellan 15 och 24 år, med en procent årligen, säger Rickard Bracken.

Vad ökningen beror på finns ingen enkel förklaring till, understryker han. 

– Men det är tufft för många unga idag, en orsak kan vara den skevhet som speglas i sociala medier. Mellan den perfekta världen och den verklighet man själv befinner sig i. Det blir en stress för att försöka nå den där perfektionen.

Hur skulle du säga att den psykiatriska vården och stödet ser ut för dem som är självmordsbenägna?

– Det finns regioner där den är väldigt bra och det finns regioner där den är mindre bra. Det stora problemet är att vården är ojämlik. Det kan handla om exempelvis tillgänglighet.

Rickard Bracken påpekar att det är viktigt att patienter och anhöriga görs delaktiga i den vård och behandling som behövs.

– De sitter på så många nycklar. Det handlar om en långsiktig dialog och det är enklare att de anhöriga kommer in i det skedet då patienten mår bättre än när det är ett akut läge, tillägger han.

Han anser också att kunskapen generellt inom vården måste bli bättre när det gäller att fånga upp personer som är självmordsbenägna.

– Patienten har ju kommit till vårdcentralen av en anledning och då måste vårdpersonalen våga fråga. Det krävs mer kunskap om hur man kan prata om självmord och självmordstankar, säger han.

Men även det förebyggande arbetet måste bli bättre, menar Rickard Bracken. Och här borde skolan stå bättre rustad.

– Att prata om psykisk ohälsa måste vara en del i undervisningen. Det kan handla om olika hanteringsstrategier när det gäller exempelvis relationer och svåra situationer som uppstår i livet. Här har Norge, Danmark och Finland kommit mycket längre.

Ni pratar om en nollvision. Kommer vi någonsin att komma dit?

– Det är ju en vision, men det gäller att hitta varaktiga strukturella förändringar. Alltifrån att säkra broräcken till att ge personal inom äldreomsorgen mer kunskap kring självmord, för det förekommer även att bland äldre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!