Båtpriserna skjuter i höjden

Brist på begagnade båtar har gjort att priserna skjuter i höjden. Och det finns inget som tyder på att båtarna är billigare att köpa på hösten.

En Maxibåt med teakdäck, och årsmodell 1985, värderas till nästan 600 000 kronor. -- De flesta båtar har gått upp i pris, säger båtmäklare Stefan Haraldsson i Norrköping.

En Maxibåt med teakdäck, och årsmodell 1985, värderas till nästan 600 000 kronor. -- De flesta båtar har gått upp i pris, säger båtmäklare Stefan Haraldsson i Norrköping.

Foto:

norrköping (ÖC/TT SpeKtra)2003-09-09 07:55

Efterfrågan på begagnade båtar är större än tillgången vilket gör att priserna rakar i höjden. Det gäller alla typer av båtar, men framför allt större modeller från 28 till 34 fot. De nordiska båtarna står högst i kurs.

-- Det såldes många båtar till utlandet i mitten av 90-talet när priserna var förhållandevis låga i Sverige. De här båtarna är borta från svenska marknaden för alltid, säger båtmäklare Stefan Haraldsson, som driver Maxibryggan i Lindö småbåtshamn i Norrköping.

Marknad året runt

Han har omkring 70 begagnade båtar till försäljning, men för några år sedan var utbudet ungefär 30 procent högre.

Som exempel på den kraftiga prisstegringen tar Stefan Haraldsson en Nimbus 26 DC som för sju år sedan kostade 350 000 kronor. I dag kostar samma båt 470 000 kronor.

-- Ofta sägs det att priserna går ner på hösten, och att det är då man ska köpa båt. Men det är en sanning med modifikation. En del båtar går att pruta ner priset på, andra inte. Det är upp till säljaren att avgöra det slutliga priset. Jag förmedlar bara köpet, säger han.

Stefan Haraldsson säljer båtar året runt. På våren är det rusch efter båtar, och populära modeller kan säljas på en eller två dagar. Under hösten är tempot lugnare. Det gör att kunder inte handlar i panik som på våren.

Motorn stor risk

När en kund köper en båt genom en båtmäklare gäller konsumentköplagen. En båt som är 30, 40 år är inte felfri, och är motorn äldre kan det bli problem, förr eller senare.

-- Vi granskar alla båtar som kommer hit, men motorerna är svårbedömda. Det är alltid ett risktagande att köpa en bensin- eller dieselmotor som är av äldre modell, anser Stefan Haraldsson.

Även om de flesta köper en begagnad båt utan hjälp från en fackman bör man dock överväga att anlita en expert. En auktoriserad besiktningsman kan mot en ersättning på några tusenlappar i bästa fall upptäcka fel som kan användas för att pruta ned priset. Skulle det röra sig om riktigt grava fel kan man alltid dra sig ur köpet innan några avtal ingåtts.

-- Av hundra båtköpare är det bara fem som anlitar en expert. Jag tror att det är vanligare att ta med en fackman när man köper privat.

Rejäl provkörning

Väljer man att undersöka båten själv gäller det att ta god tid på sig. Naturligtvis ska man börja med en rejäl provkörning.

En inombordare håller betydligt längre än en utombordare, om den skötts och servats regelbundet. Helst bör motorn ha en separat sötvattenkylning eftersom saltvatten orsakar rostskador.

Oavsett motor bör man kolla tändstiften. Om de är oljiga eller brända kan motorn vara i dåligt skick. Eller så har ägaren helt enkelt struntat i att serva motorn regelbundet.

När man kör iväg bör styrningen kännas precis utan några större glapp. Känn på manöverreglagen som ska löpa lätt och enkelt. Samma sak gäller eventuella trimplan som används för att få båten att gå bra i olika hastigheter.

Ta upp på land

Olika båtar har olika sjöegenskaper. Fundera på om just den här båten passar dig. Rullar den mycket i kraftig sjö eller går den så stadigt som du vill? Kör en rejäl runda och känn efter hur båten reagerar på vind och vågor.

En plastbåt som har små bubblor kan ha drabbats av plastpest vilket är både dyrt och svårt att rätta till. Titta noga längs kölen efter tecken på grundstötningar som i sin tur kan ha orsakat dolda skador på skrovet. Ett skrov som är fyllt med påväxt ser i och för sig inte snyggt ut. Men det innebär ofta bara att bottenfärgen inte hållit måttet. Däremot bör man skrapa av påväxten för att kunna inspektera skrovet närmare.

En träbåt kan bli hur gammal som helst så länge den sköts ordentligt. Generellt håller träbåtar som används i saltvatten bättre än de som körs i sötvatten eftersom saltet har en konserverande verkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!