NT:s nyhet om de 60 könsstympade flickorna som upptäckts i Norrköping, varav 30 identifierades vid ett och samma undervisningstillfälle på en skola, blev en världsnyhet i somras. NT har även berättat att kommunens ansvariga inte har polisanmält något av de 30 fallen. Orsaken är enligt kommunen att det inte funnits någon brottsmisstanke då flickorna ska ha könsstympats innan de kom till Sverige.
Norrköpings kommun har sedan dess anmälts till Justitieombudsmannen, JO, för att varken ha gjort en polisanmälan eller startat en utredning om hur könsstympningarna har gått till. På JO dräller det in ett antal anmälningar varje dag, men det här sticker ut i högen, berättar Andreas Rung , föredragande på Justitieombudsmannen, JO.
– Man får ju lov och säga ett det är ett ovanligt ärende. Vi har begärt ett yttrande från socialnämnden i Norrköping, men det är i sig inget ovanligt.
Försökt dölja
NT har varit i kontakt med anmälaren som är en privatperson och uppger sig ha bra insyn i fallet med de 30 flickorna. NT har dock inte kunnat fastställa vilken typ av insyn anmälaren har. Anmälaren vill heller inte uttala sig i media men anser att det är särskilt allvarligt att ingen anmälan eller utredning har gjorts eftersom så många flickor upptäckts vid ett och samma tillfälle.
"Dom har i det grövsta underlåtit sig skydda dessa barn och samtidigt försökt att hålla detta inom kommunens väggar för ej belysa det.", skriver anmälaren.
"Att dom på ett sådant flagrant sätt undvikit att agera är ett brott i sig själv."
Anknytningen avgör
Åklagare har tidigare berättat i NT att det alltid finns en brottsmisstanke när man misstänker att en flicka i Sverige är utsatt för könsstympning eftersom det är ett allvarligt brott i Sverige. Den svenska lagen är unik och gör det också möjligt att väcka åtal även om könsstympningen har gjorts innan en familj anländer till Sverige. Det viktiga i de fallen är att se vilken anknytning familjen hade till Sverige när könsstympningen utfördes.
Men enligt socialnämnden i Norrköping har de 30 flickorna könsstympats innan det fanns någon anknytning till Sverige.
Upp i nämnden
I ett yttrande till JO, undertecknat av nämndordföranden Roger Källs (S) och socialdirektören Karl Gudmundsson, skriver socialnämnden att gällande rutiner har följts i ärendet och att anmälan utgått från en tidningsartikel.
"Dessa flickor och deras föräldrar erbjuds nu stöd på flera olika sätt" skriver de ansvariga.
I dag, onsdag, tas den aktuella JO-anmälan upp i socialnämnden som ska klubba igenom sitt yttrande till JO.
Hittills har endast ett fall av könsstympning anmälts i Norrköping sedan lagen mot könsstympning infördes för drygt 30 år sedan, vilket NT tidigare berättat om. Fallet gick aldrig till åtal.
Läs hela vår artikelserie om könsstympning på www.nt.se/nyheter/nt-granskar