Norra Vi ligger vid sjön Sommen i Ydre kommun.
Boken är på hela 400 sidor och då den är fullspäckad med historiska fakta, berättelser och bilder från förr utgör den en guldgruva för envar som är intresserade av bygdehistoria.
Björn Johansson, 68 år, ordförande i Norra Vi hembygdsförening, har hållit i pennan.
-- Vi har fått fram så många intressanta fakta och berättelser att allt inte fick plats i boken, så nu håller jag på att skriva en bok till om Norra Vi, även nu på uppdrag av hembygdsföreningen, berättar Björn Johansson.
Boken är tryckt i 800 exemplar, och det är ingen svårighet att få den såld.
-- Det finns, glädjande nog, ett stort intresse för bygdehistoria, konstaterar författaren.
I dag bor 230 personer i Norra Vi församling. Eller lika många som år 1570. Som mest har församlingen haft 1 200 innebyggare och det var på 1860-talet.
-- Vi minskar något år för år, exempelvis år 1978 bodde 283 personer i Norra Vi. Men på sommaren finns här många, många fler. Men eftersom vi är så få fast boende här räcker inte underlaget till någon skola, den sista lades ned redan i slutat av 1960-talet, däremot har vi alltjämt kvar en lanthandel, berättar Björn.
-- I dag finns blott tre lantbrukare kvar: I Svenningeby, Lilla Lodhult och Smedstorp.
En titt på innehållsförteckningen visar vad läsaren kan ta del av:
Vägar i det gamla Norra Vi, Sägner, myter och märkvärdigheter, Smedstorp - ett kulturreservat, Natur att uppleva, Människor vi mött, Ribbingshov, Svana och Sjövik - Norra Vis tre herrgårdar, Dragoxar och Torpinventering.
Och mycket mer därtill.
Boken har också åtskilliga bilder, till exempel: Slåtterarbete i Svenningeby i början av 1940-talet, Axel Johansson höstplöjer på Njärvehult omkring 1929, entrétrappan till Ribbingshov år 1903 samt Selever vid Högmåla skola 1909.