Det händer just nu mycket vid Norra Kärr, Gränna, vid sluttningen mot Vättern, skriver föreningen i ett pressmeddelande och syftar bland annat på aktivisternas ockupation av en borrdrill i onsdags.
Hur ser Rädda Vättern på ungdomarnas aktion?
– De har erfarenhet även från andra gruvprotester, som den i Kallak, och har ett genuint engagemang för miljön och en entusiasm. Rädda Vättern har ingen kontroll över vad de gör. Vi stödjer inte olagliga aktioner, men vi förstår ungdomarnas reaktion mot detta allvarliga hot mot Vättern, svarar dess ordförande Bengt Eriksson.
Precis som vid andra antigruvaktioner finns miljögrupper och kringboende med som stöd, menar han.
Måste välja
Trots de uppenbara miljöriskerna och att sakkunniga uttalat sig om att vi måste välja: gruva eller dricksvatten, så har provborrningarna återupptagits. Det anser Aktion Rädda Vättern som är djupt oroat och nu vädjar till näringsminister Annie Lööf (C) och regeringen att avbryta projektet.
Vad tror ni att ni får för svar från Annie Lööf?
– Hittills har hon inte visat att hon inser att det finns ett problem med att minerallagen står över miljöbalken.
Både hon och miljöminister Lena Ek (C) har sagt att miljöbalken är den som väger tyngst, men så förhåller det sig inte i praktiken, enligt Bengt Eriksson. Den som läser läroböcker i ämnet inser att en gruva mycket väl kan godkännas vare sig det är i naturreservat, Natura 2000 eller andra skyddsföreskrifter. Då kan ändå riksintresset gruvbrytning gå före visar rättspraxis.
Skriftligt svar
Näringsdepartementet svarar med en skriftlig kommentar från statssekreterare Håkan Ekengren:
– Vi följer det aktuella ärendet. Ansvaret för den fortsatta hanteringen ligger nu hos berörda myndigheter. I det här fallet har länsstyrelsen och bergmästaren funnit att miljökonsekvensbeskrivningen kan godkännas. Provbrytningen har också prövats och godkänts av Mark- och miljödomstolen.
Inte provborrning
Tasmans VD Henning Holmström säger att arbetet som nu pågått inte är provborrning.
– Det är som en strid om påvens skägg. Den personal vi har pratat med säger att borrkärnorna som tagits fram ska användas för analys samtidigt som grundvattnet undersöks, svarar Bengt Eriksson.
Henning Holmström svarar:
– Vi provborrar inte efter malm som vi gjort tidigare. Provborrning är ett dåligt begrepp. Man kan göra prospekteringsborrning, geoteknisk borrning och geohydrologisk borrning. Vi gör de två sistnämnda, inte det första. Dels borrar vi grundvattenbrunnar, likadana som vanliga dricksvattenbrunnar där både provpumpning och grundvattenanalyser görs. Sedan borrar vi upp kärnor som ska analyseras för geoteknisk undersökning, bland annat för att titta på sprickor och hållfasthet.