Det handlar om gruvbolagets Tasman metals fyndighet av sällsynta jordartsmetaller mellan Gränna och Ödeshög. Måns Lindell ser inga risker för att en gruvdrift skulle förstöra dricksvattnet, bara myndigheternas krav uppfylls. Det framgår av ett nyhetsbrev från gruvbolaget som Corren skrev om 18 november.
Måns Lindell är sakkunnig för Vätternvårdsförbundet och avlönad av länsstyrelsen i Jönköpings län. Att länsstyrelsen också ska miljöpröva den tilltänkta gruva är ingen hemlighet, skriver miljögrupperna och drar vissa slutsatser:
”Antingen så väljer länsstyrelsen att vara part i målet för tillkomsten av en gruva, eller så har Lindell lierat sig med Tasman utan sin arbetsgivares godkännande.”
Miljögrupperna ser Måns Lindells uttalanden som anmärkningsvärda, speciellt eftersom den riktiga och slutgiltiga miljökonsekvensbeskrivningen ännu inte har presenterats. Därmed kan ingen ännu bedöma vilka konsekvenser för Vätterns vatten en gruva kan få.
Pressmeddelandet är undertecknat av Naturskyddsföreningarna i Tranås, Skaraborg och Örebro samt Johan Elwing från ”Vi som älskar Vättern” och Kew Nordkvist (MP), före detta riksdagsledamot. Även Aktion Rädda Vättern (Arv) har skrivit ett kritiskt pressmeddelande vars innehåll även kommer i ett nyhetsbrev. Det ska delas ut till samma markägare och andra som har mottagit Tasman metals nyhetsbrev.
Arv:s nyhetsbrev innehåller exempel där svenska och andra länders myndigheter godkänt gruvprojekt som sedan havererat, och de varnar för att det kan hända igen.
"Oavsett vad företag och myndigheter påstår är platsen för gruvan så kvalificerat olämplig att det aldrig går att garantera att inga utsläpp kommer att ske till Vättern", skriver professor i hydrlogisk miljöteknik Olof Holmstrand.
Corren har varit i kontakt med Måns Lindell som står fast vid det han säger i nyhetsbrevet och håller inte med om att han tar ställning i gruvfrågan. Han arbetar på länsstyrelsen i Jönköpings län som limnolog med fokus på vattenfrågor på halvtid. Resten av tiden är han sakkunnig åt Vätternvårdsförbundet som också har sitt kontor på länsstyrelsen i Jönköpings län.
Ola Broberg är sekreterare för Vätternvårdsförbundet och Måns Lindells före detta chef på länsstyrelsen i Jönköpings län.
Var går gränsen för vad en hög tjänsteman på länsstyrelsen som Måns Lindell kan uttala sig om, även om han gör det i sin roll för Vättervårdsförbundet?
– Formellt sett har alla medarbetare meddelandefrihet att uttala sig om vad som helst, så länge arbetsgivaren anser att man inte avvikit från den roll man har. Måns Lindell håller sig inom sina riktlinjer och har inte sagt något konstigt.
Det håller även Måns Lindells nuvarande chef, Bernhard Jaldemark med om, enligt Ola Broberg.
Miljögrupperna verkar sakna förståelse för rättprocessen, anser Ola Broberg.
– Det går en skiljelinje mellan dem som litar på myndigheterna och inte, säger han.
Vätternvårdsförbundets syfte är att värna sjöns intressen och har ingen myndighetsroll. Det är en ideell förening där vattenbrukarna är medlemmar och har en årlig budget på 2 miljoner kronor. Bland medlemmarna finns inte bara privata markägare – utan även företag som Tasman metals vilka därmed är med och betalar verksamheten.
Är det inte extra viktigt att undvika uttalanden som kan se ut som om Måns Lindell går gruvbolagets ärenden?
– Nej, det tycker jag inte. Alla som utövar tillsyn och kan påverka Vättern bör vara medlemmar. De undersökningar som görs utförs av auktoriserade företag.
Kjell Unevik, länsråd i Örebro och ordförande för Vätternvårdsförbundet, anser också att kritiken är helt ogrundad.
– Ja, men jag kan ha förståelse för den oro miljögrupperna känner, men det är varken Vätternvårdsförbundet eller länsstyrelsen utan mark- och miljödomstolen som har att ta ställning till miljökonsekvensbeskrivningen.