Aktivister vill hindra gruvdrift

Tidigt i onsdags morse kedjar ungdomarna fast sig vid borrdrillen i Norra Kärr. Aktionen går ut på att stoppa provborrningarna och väcka opinion mot gruvplanerna.

Antigruvaktion. Ungdomarna protesterar mot gruvbrytningen i Norra Kärr genom att ockupera en borrdrill.

Antigruvaktion. Ungdomarna protesterar mot gruvbrytningen i Norra Kärr genom att ockupera en borrdrill.

Foto: Tord Olsson

NORRA KÄRR2014-07-23 16:32

– Vi är här för att det är viktigt och bra att kämpa för det vi tror på. I det här fallet rent dricksvatten, säger Malin Norrby protestgruppens mediakontakt.

När Corren kommer till platsen vid niotiden på morgonen är ett tiotal ungdomar uppflugna på arbetsmaskinen, varav fem har kedjat fast sig.

En av dem, en tjej som väljer att kalla sig Alex, sitter fast med tre bastanta cykelkedjor runt midjan, två med vanliga lås och en med kodlås.

Gruvbolagets personal håller som bäst på att flytta en vattenslang, förmodligen för att kunna arbeta vidare på ett annat område. De vill inte uttala sig, men det framgår att dialogen mellan parterna inte löpt särskilt väl.

Förra sommaren fick gruvbolaget tillstånd att provborra efter sällsynta jordartsmetaller, ett tillstånd bolaget har väntat med att utnyttja. Redan då fanns det aktivister som hotade med att ockupera området, men det var helt andra än de ungdomar som tagit initiativet nu.

Malin Norrby berättar att tanken om dagens aktion har växt fram under en tid.

Varför protesterar ni mot borrningen?

– Gruvbolaget säger att det ska bli dagbrott här. Det kommer att bli ett jättestort hål.

De sällsynta jordartsmetallerna, som ska utvinnas, förekommer endast i mycket låga halter vilket innebär att en utvinning kommer att leda till enorma mängder avfall.

Berget lutar dessutom ner mot Vättern, och aktivisterna är också oroade för att radioaktivitet skulle kunna påverka vattnet, speciellt eftersom det inte är klarlagt i vilka mängder radioaktiva ämnen finns i berget.

Kan ni inte nöja er med att myndigheterna avgör om det är farligt eller inte?

– Miljöprövningstillståndet är ju inte klart, och lagarna står mot varandra. Dels lagar för att säkra dricksvatten, dels gruvlagstiftning som syftar till att vi ska utvinna metaller.

Enligt Malin Norrby kommer aktionsgruppen vara kvar så länge det krävs.

Ungdomarna kommer från olika delar av Sverige. Sex av dem har tidigare erfarenhet av striden om kalkbrottet Ojnareskogen på Gotland. Ny i gänget är tjejen Perry Ceres, som berättar att hon har bott i byarna i trakten, är emot gruvbrytningen men ännu inte så insatt och är där för att lära sig mera.

Förutom aktivisterna befinner sig ett tiotal poliser på platsen under morgonen.

Polisen i Jönköping har inga planer på att ingripa mot aktivisterna i Norra Kärr, enligt Göran Gunnarsson, presstalesman vid polisen i Jönköping.

– Demonstranterna har satt sig i någon form av utrustning som tillhör gruvbolaget och denna utrustning kommer inte att användas under dagen. Det var inte planerat så.

Vad tänker polisen göra om aktionen fortsätter?

– Det får framtiden utvisa. Vi får se hur det utvecklar sig. Man har fått den massmediala uppmärksamhet som jag förmodar var ändamålet med den här aktionen, säger Göran Gunnarsson.

Polisen har inte upprättat någon anmälan om brott, inte heller gruvbolaget.

Det handlar inte heller om provborrningar till prospektering, enligt svenska Tasman metals VD Henning Holmström

– Det är tråkigt att de försöker stoppa vårt arbete med miljöutredningen. Det vi håller på med nu är att ta reda på hur sprickorna löper i berggrunden. Det innebär ju att aktivisterna protesterar mot de undersökningar som kan visa hur grundvattnet flödar.

Gruvbolaget har för tillfället lagt ner vidare arbete.

Gruvan Norra Kärr

Det kanadensiska bolaget Tasman Metals svenska dotterbolag vill starta en gruva på en plats mellan Gränna och Ödeshög.

Norra Kärr är en av världens största fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller, som bland annat används för vindkraftverk, mobiltelefoner och elbilar.

Bearbetningskoncessionen har prövats ända upp till regeringen vars slutsats är att gruvbrytningen inte strider mot minerallagen. Den lagen kräver att fyndigheten kan bli lönsam och går att utvinna rent tekniskt.

Det som återstår är miljöprövningen enligt miljöbalken hos mark- och miljödomstolen vilket gruvbolaget just nu håller på att ta fram underlag till.

Tillståndet att provbryta har ännu inte utnyttjats eftersom bolaget gjort lyckade anrikningsförsök med tidigare utvunnet material.

Miljögruppen Rädda Vättern är inte delaktig i aktionen, men enstaka medlemmar fanns på plats för att stödja aktivisterna om våldsamma situationer skulle uppstå.

Mer att läsa: corren.se,kolonierna.se, följ #kolonierna på Twitter, aktionraddavattern.eu, www.tasman.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!