Det är tre privata markägare i Normlösa som via villaproducenten Hjältevadshus och mäklaren Per Hemmingson marknadsför området som det nya drömläget att bygga på: ”Ett litet exklusivt område med ett fantastiskt läge”, som man beskriver det.
– Vi har två tomter som i princip är bokade, ytterligare fyra som är reserverade och många intresseförfrågningar, säger Anders Friberg, säljare på Hjältevadshus.
Husproducenten Hjältevadshus har option på att leverera de 20 villorna. Avtalet sträcker sig fram till i vår men kan förlängas.
Själva leveransen av husen, som är prefabricerade, går på några veckor, liksom uppförandet. Men än återstår vissa frågor som måste lösas, med Mjölby kommun och lantmäteriet. Plus markarbeten.
Tomterna ligger på en sluttning ner mot Svartån, intill skolan och förskolan. På området närmast ån råder strandskyddsbestämmelser och den marken kommer att bli en allmän gemensamhetsanläggning.
– Jag håller på att diskutera med kommunen om möjligheten att de tar ansvar för det området som ett verksamhetsområde. Det skulle innebära att kommunen tar hand om skötseln av gator, VA och gemensam mark, säger Per Hemmingson som för ett år sedan fick ägarnas uppdrag att genomföra tomtförsäljningen.
Det normala är annars att en gemensamhetsförening bildas med de 20 blivande tomtägarna och att denna förening står för underhållet.
– Alla intresserade kunder undrar vem som ska sköta de gemensamma ytorna, och många känner nog att de inte vill ta det ansvaret, menar Christoffer Baumann, även han säljare på Hjältevadshus.
Per Hemmingson ser många möjligheter med den gemensamma marken. En kälkbacke, tennisbana, en badplats i den lilla viken som bildas av ån, kanske några båtplatser intill.
– Det skulle kunna bli ett fint område som alla i samhället kan utnyttja. Skolan ligger alldeles intill, och marken kan bli till glädje för många fler än bara tomtköparna, menar han.
Han har varit i kontakt med tjänstemän på kommunen och menar att han har stöd där för sina idéer. Men den kommunala processen tar tid. Att den kommunala tomtkön – där omkring 300 står – skulle kunna få tillgång till några av tomterna kan kanske bidra till att påskynda arbetet. I dag är det stor brist på tomter i kommunen.
– Området har legat outnyttjat i över tio år och det blir en förfulning efterhand, menar Anders Friberg som tycker att det är svårt att visa presumtiva köpare hur tomterna kommer att se ut.
Rätt så omfattande schaktningar måste till innan bilden kan klarna över tomternas fina läge. Han menar att marknadsläget i dag är ett annat än för 10–12 år sedan. Solsidan har blivit intressant.