Kameran fångade fallet - från toppen

Det som var tänkt att bli en mäktig selfie på en bergstopp – slutade med ett fritt fall tillsammans med en gigantisk sten.

Foto: Linda Törner

Norge2017-09-13 19:00

Linköpingstjejen Linda Törner är en van fjällvandrare. I fredags var hon ute på en egen hand för att nå Innerdalstårnet, ett känt och populärt mål på närmare 1 500 meters höjd i Sunndals kommun. Men den här vandringen skulle inte bli som någon av alla de andra hon varit ute på, den slutade med ett fritt fall från toppen. Ett fall som fotades och blev en raskt delad snackis på internet.

Linda Törner är 39 år och från Linköping, men har bott i många år i Norge, nu i Porsgrunn, i södra Norge. Hon är utbildad sjuksköterska och arbetar med att drogtesta båtbesättningar runt om i Norge. I förra veckan var hon i Sunndals kommun, där hon också tidigare bott och har många vänner, det var där hon ville ut på fjället.

– Enligt fjällvandringsvettet ska man ju inte ge sig ut själv men den här gången kunde ingen följa med. Då ställs man ju inför det där valet... och jag ger mig hellre ut själv än inte alls.

Precis den inställningen är också en del av hennes andra jobb, som den här gången också spelade in i en olycka. Hon har en egen webbshop, där det går att köpa pannband.

– Jag säljer egentligen inte pannband, jag säljer en livsstil. En livsstil om att se till att komma ut, att röra på sig och vara aktiv.

Som en del i den marknadsföringen tar hon bilder ute i naturen på sig själv, på vänner och på bekanta som har på sig de färgglada pannbanden.

– Jag tycker om att lägga upp bilder på nätet, och många extra många bilder har det blivit sen jag började med det där.

Hon tog flera bilder mot toppen av Innerdalstårnet i fredags, och även en allra längst upp, mer om den strax.

Hon kommit ut sent på fjället, och mötte mest vandrare som var på väg tillbaka. Men hon träffade två andra, en mamma och dotter, som också var på väg till toppen. Ironiskt nog samtalade de en stund om att olyckorna blivit allt fler bland de norska fjällen. Linda Törner tror att de beror på att allt fler tar bilder till sociala medier.

Omkring en halvtimme från det att de båda andra vandrarna påbörjat sin färd neråt tänkte Linda Törner att hon skulle ta en bild på sig själv, med hjälp av självutlösaren. Hon ställde in den på tio sekunder.

– Jag tryckte på den och gick i sakta takt till stenen jag såg på för mig att jag skulle stå på. Stenen hade alla andra planer.

Hon föll ett par meter ner, tillsammans med den jättestora stenen. Det var en sluttning på ett par meter nedanför där hon tänkt stå, innan stupet började.

– Jag är alltid noga med var jag står och hade kollat i förväg, gjort riskvärderingen, kollat OM jag ramlar, dör jag eller slår jag mig?

– Men jag hade inte tagit med i beräkningen att jag skulle falla tillsammans med en sten på 100 kilo!

Flera av stenarna som föll fortsatte ut över kanten och började rulla ner mot dalen.

– Min första tanke när jag landat var till de två som gått före mig ner. Man har ju inte en aning om vilken väg de valde ner.

Väl hemma tänkte hon några varv innan hon ändå la ut bilden på sociala medier, sen tog det fart. Hon har varit med i både TV och i tidningar sedan dess. Hon tycker att händelsen är pinsam men bjuder ändå på den.

Jag har ju sett bilden på dig i luften, man undrar ju vad du tänker i den situationen.

– Allt gick så fort. Men jag tänkte ungefär: så typiskt mig, helt själv på en bergstopp.

Hur gick det med dig?

– Slog i svanskotan, revbenen och rispade upp benen.

På facebook skrev hon så här: "Men inget var lika blåslagen som mitt ego. Fotoseansen stannade där och då." "När man är ensam på ett berg 1452 meter upp i luften och man har 11 kilometer att gå tillbaka till bilen, är man hellre i bra form."

Det finns säkerhetsutrustning som är satellit-styrd, som kan skicka ut en larmsignal.

– Ja en SPOT, jag har en sån, men jag är slarvig på att ha med den. Men det fanns telefonservice i just det här området.

Du är uppvuxen på en slätt, men har aldrig varit höjdrädd.

– Hahaha, höjdrädd har jag aldrig varit. Men det är inte så att min familj åkte till fjällen eller så heller, vi hade sommarstuga i S:t Annas skärgård. Men jag har väl alltid varit lite av en pojkflicka som klättrat, och varit ute på havet själv.

Ringde du hem till dem i Linköping och berättade om fallet?

– Nej de stackarna fick läsa om det i sociala medier.

Olyckan satte inga större spår. Hon var ute och vandrade redan dagen därpå igen, men hon har tänkt mycket på vad som kunde ha hänt.

Här är en videosekvens som visar Innerdalstårnet

Vad Lina Törner lärt sig

* Gå helst inte själv på fjälltur, är du ensam är det större risker.

* Passa fötterna, gå inte för nära kanten.

* Kontrollera stenarna du kommer att stå i förväg. Du ser ganska blond ut där du står och posar i dina neonrosa träningskläder om de släpper loss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!