Nej till assistentupphandling

För att spara pengar ville socialnämnden lägga ut de personliga assistenterna på entreprenad. Men ändrar sig politikerna. För få företag var nämligen intresserade.

20 januari 2017 21:25

Socialnämnden behöver spara pengar och har därför gått igenom en lång rad med tänkbara åtgärder. En av dem handlade om att lägga upp verksamheten med personliga assistenter på ett privat företag, någon som man menade skulle spara pengar. Totalt skulle omkring 80 anställda beröras av förändringarna, förändringar som politikerna i majoriteten var långt ifrån överens om.

– Vi vill inte upphandla omsorg, säger Anders Andersson från vänsterpartiet.

Men nu visar det sig att hans parti ändå får som de vill, trots att majoritetskollegorna från S och MP körde över dem. Det blir nämligen ingen upphandling.

– Vi fick bara in två anbud och det visade sig att ett av företagen inte uppfyllde alla våra skallkrav. Då fanns det bara ett företag att välja på. De uppfyllde visserligen alla kraven, men vi fick ändå rekommendationen från förvaltning och personal att konkurrensunderlaget för att gå vidare var för litet, säger ordförande Anne-Lie Liljedahl (S).

I förfrågningsunderlaget till upphandlingen fanns krav om att företagen skulle driva verksamheten till en lägre kostnad än kommunen. Företaget som lyckades uppfylla kommunens krav klarade även den förutsättningen, men politikerna var ändå inte intresserade.

– Nej, vi tyckte att konkurrensen blev för dålig. Vi ville ha mer att välja på helt enkelt, säger Anne-Lie Liljedahl.

Men en viss besparing ser det ändå ut att bli för nämnden, trots att upphandlingen alltså stoppats. Det visar sig nämligen att antalet personer med personlig assistans som får hjälp från kommunen har minskat dramatiskt sedan diskussionerna om upphandling kommit upp. Totalt är det 105 personer i Motala som har personlig assistens, men sedan tidigare har 90 av dem redan valt hjälp från privata företag. De återstående 15 år de som skulle berörts av upphandlingen, men av dem har alla utom sex nu valt andra privata utförare.

– Det har blivit så, ja. Men vi vet ingenting om vad som är orsak och verkan i det här och om deras beslut har påverkats av den här frågan, säger Anne-Lie Liljedahl.

För de sex som har kvar kommunen som utförare så ska det nu fortsätta som vanligt.

– Sedan var ju det här med i vår ekonomiska åtgärdsplan så därför måste tjänstemännen återkomma till oss och det krävs nya åtgärder, säger Anne-Lie Liljedahl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg

Ämnen du kan följa