Köper du dina julklappar på internet är du inte ensam. E-handelsföretagen spår en riktigt god jul där hela 65 procent av företagen tror på försäljningsrekord. Totalt väntas julhandeln på nätet omsätta 4,3 miljarder kronor i år, vilket är en ökning med sex procent från förra året. Det visar E-barometern från Svensk Digital Handel, HUI Research och Postnord.
Faktura
Förutom en drös positiva saker som att sköta shoppingen hemifrån, finns en del saker att tänka på innan man går lös på webben. Pia Klerhag är konsumentrådgivare i Norrköping och Åtvidaberg. Det första hon tar upp är att – om det går – få betala mot faktura.
– Annars blir man väldigt utlämnad. Genom att betala mot faktura kan du få hem varan utan att ha betalat för den och känna och titta på den, säger hon.
Fakturaavgiften, som oftast ligger på mellan 30 och 40 kronor, kan vara småpotatis i jämförelse med om det blir problem efter att du lämnat ut ditt kortnummer på internet.
– Även om det kostar 35 kronor extra, så är det en garanti. Varan kan ju vara trasig när du väl får den, och sedan kan det ju vara så att du inte ens får varan. Då kan du hålla inne med betalningen, säger Pia Klerhag.
Mer säkert sätt
Hon vet samtidigt att verkligheten inte alltid ser ut så att det går att betala mot faktura. Ska du uppge ditt kortnummer på nätet finns en del saker att tänka på.
– Det finns mer eller mindre säkra metoder. Att använda Pay Pal eller Verified by Visa är mer säkert, även om inget på internet är helt säkert. Men där skyddas kontouppgifterna och krånglar något går kortföretaget in och hjälper till, säger hon.
"Kostar aldrig en krona"
Ett ställe man dock aldrig ska lämna ut sitt kontokortnummer på är de annonser som poppar upp på mailen eller facebook titt som tätt, där man ombeds att svara på ett par frågor och sedan få köpa ett par skor eller liknande för en krona.
– Det kostar aldrig en krona. Du måste dessutom betala genom att lämna ut ditt kortnummer, och sedan dras betydligt mer än en krona. Tyvärr finns det flera som går på det här, säger hon.
Tänk på momsen
Pia Klerhag rekommenderar att handla från svenska .se-sidor så långt det går. Då gäller den svenska lagstiftningen med reklamationsrätt och ångerrätt i 14 dagar.
– Det räcker med att handla inom EU-zonen så gäller bara sju dagars ångerrätt, exemplifierar hon.
Att få företag i exempelvis Kina och USA att följa den svenska lagstiftningen i det här fallet är svårt, menar hon. Men väljer man trots allt att handlar utanför EU bör man göra det med vetskapen om moms.
– Det kan ju verka som att varan blir billigare. Men alla är inte så bra på att upplysa om momsen. Det är leverantören som tar ut momsen och den kan ligga på 300 kronor, som leverantören kräver att få från dig innan varan lämnas ut, säger Pia Klerhag.
Hur nås företaget?
Hon upplyser också om att titta på hur man kan nå företaget. Finns telefonnummer? Adress? Trots att många handlar via nätet i dag, tycker inte Pia Klerhag att det är jättemånga problem som anmäls.
– Jag tror det fungerar rätt väl. Peppar peppar, säger hon.
De flesta seriösa företag har ett organisationsnummer som de uppger. Med detta kan du söka information om företaget på Allabolag.
Trygghetsmärke
Svensk Distanshandel driver Trygg E-handel. Genom dem kan företag som följer vissa regler och sköter sig, få ett emblem med texten ”Trygg E-handel” till sin sajt, ett slags trygghetsmärke.
Här kan du läsa vilka krav som ställs på e-handlarna för att få benämna sig "trygg e-handlare":
Målsättningen är att få ännu fler nöjda e-handelskonsumenter och uppmuntra fler företag att ställa sig bakom trygg e-handels riktlinjer för att därmed främja e-handelns utveckling.