Närcon stoppar viss försäljning

Bilder och filmer med innehåll som riktar sig mot vuxna såldes på cosplay-festivalen Närcon i Linköping i förra veckan. Arrangören Sam Anlér överväger nu att förbjuda vissa attiraljer, eftersom många deltagare är minderåriga.

1 augusti 2019 11:00

I festivalen på Campus Valla i Linköping, som hålls varje sommar, ingår en marknad med butiker som ställer ut prylar, tröjor, spel och bilder kopplade till alla de olika figurer och superhjältar som finns i exempelvis manga- och fantasyvärlden. De butiker som Närcon släpper in har fått tydliga riktlinjer om vad de får sälja. Litteratur, tecknade serier, och animerade filmer med erotiska inslag har 18-årsgräns och får inte exponeras i butikerna.

– Butikerna får sälja det här materialet över disk, när någon frågar efter det. Men de får inte visa det öppet eftersom det finns många som är minderåriga på festivalen. Vi har fått något sådant klagomål och då har vi agerat, säger Sam Anlér.

LÄS ÄVEN:Närcon-konventet smygstartar

LÄS ÄVEN: Ny hemlig scen ska göra Närcon bättre

Det var 12 000 deltagare på festivalen och enligt Anlér är deltagarna väldigt engagerade i festivalen.

– Vi har redan fått in 1 600 kommentarer i vårt forum. Om något känns konstigt så får vi oftast veta det och kan göra något åt det. Meningen är att festivalen ska vara trygg och fungera bra för alla. Men det innebär också att man ska vara ganska fri att klä sig på olika sätt. Och butikerna ska kunna sälja material med 18-årsgräns så länge det inte är olagligt.

Festivalen har olika riktlinjer för att skapa trivsel. Butikerna har även fått en generell riktlinje:

– Om man ens funderar på om något bildmaterial är sexualiserat, så är det troligtvis så. Och då ska det läggas undan, säger Anlér.

En del besökare har reagerat på att butiker sålt stora kramkuddar med tecknade, lättklädda figurer på.

– De har kommit upp för diskussion tidigare. Det gäller även en del musmattor. Eftersom detta nämns i flera kommentarer så tror jag att vi måste förbjuda försäljningen av dem, säger Sam Anlér.

Redaktionen bad polisen att ta fram anmälningar på universitetsområdet som kan kopplas till Närcon. Det blir ett tiotal anmälningar under hela festivalen. Främst stölder av väskor och mobiler, ett ofredande, ett hemfridsbrott på campingen som är nedlagt samt en grov misshandel strax utanför området.

– Den ser vi allvarligast på. Men även den brottsutredningen är nedlagd i brist på signalement, något vi kan ta upp igen om vi får mer information. Med tanke på folkmängden så är Närcon en mycket lugn festival, säger Åsa Willsund, presstalesman hos polisen.

Mer från Närcon

TV: Vattenkrig populärt inslag

Vi sänder live från Närcon

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa