Mycket kvitter på lektionen

Trots årstiden kan det bli ett väldigt kvittrande i Mantorp de närmaste dagarna. Femmorna på Klämmestorpsskolan har haft ellära på schemat.

26 oktober 2016 08:39

Ljudkonstnären Max Björverud var på tisdagen i Klämmestorpsskolan och hade workshop med femteklassarna. I grupper om två och två fick de tillverka en synt som kan kvittra som en fågel.

Det var pilligt värre att få ihop de minimala trådarna mellan kretskort, fotocell, batteri och strömbrytare.

– Det är svårt men roligt, tycker Ronia Bäck när hon och kompisen Lycke Ekros provar att löda fast ledningar på kretskortet.

90-minuterslektioner räcker inte riktigt till men med hjälp av Max och klassläraren Emma Forsén blir en synt i alla fall klar och klan testas. Resten får byggas färdigt på nästa NO-lektion.

Emma berättar att skolan nappade på erbjudandet från Max och hans kollega Håkan Lidbo som skapat projektet. Materialet är standardkomponenter som sitter i de flesta datorer och mobiler och kostar bara några tior per färdig synt.

– Vi såg en möjlighet att göra detta som en slutkläm på den här terminens NO-timmar där vi sysslat med ellära, berättar Emma Forsén.

Eleverna har haft flera praktiska övningar tidigare, men ingen så avancerad som denna.

– Vi har tillverkat egna batterier med zink- och kopparplattor som alstrar el. Och så har vi kopplat en glödlampa till ett batteri och fått den att lysa, berättar Lycke Ekros.

Plötsligt börjar det tjuta konstigt om den syntetiska fågeln. Max Björverud har råkat kortsluta de pyttesmå kablarna till batteriet. Därmed får han en chans att förklara vad som händer om man (av misstag) kopplar strömmen förbi strömbrytaren.

Så bli inte förvånade om det kommer fågelkvitter från alla möjliga och omöjliga platser i Mantorp de närmaste veckorna.

– Vi ska sätta upp vår i ett träd i skogen, säger en elev, och flera andra kreativa (men kanske inte så populära bland föräldrarna) förslag kraxas kors och tvärs igenom klassrummet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sune Johansson