God mat samlas under ett tak

Gräddan av östgötsk matkonst slår sina påsar ihop för att leverera den officiella maten under Musikhjälpen-veckan. "Det är ett fantastiskt samarbete", säger Louise Ridderström på Östgötamat.

Thomas Collin och Louise Ridderström från Östgötamat bygger tält på Stora torget på söndag.

Thomas Collin och Louise Ridderström från Östgötamat bygger tält på Stora torget på söndag.

Foto: Åke Karlsson

Musikhjälpen2015-12-08 19:30

Tidigare år har det stora officiella mattältet vid Musikhjälpens glasbur gjort mat under ledning av kocken Tareq Taylor (just nu aktuell i SVT:s julkalender). I år, med tanke på Musikhjälpens klimattema, valde man att i stället försöka få till ett lokalt alternativ. Frågan gick naturligt nog till Louise Ridderström på Östgötamat – en ekonomisk förening som samlar 100 östgötska restauranger, producenter och grossister.

En ansenlig del av dessa är nu inblandade i det omfattande arbetet med att sätta upp en tillfällig restaurang på Stora torget.

– Det luriga är att få ihop 154 timmars bemanning, säger Louise Ridderström.

Nu blir det sju restauranger som ansvarar för varsitt dygn. Matkultur/Hagdahls kök inleder på söndag med två sorters gulaschsoppa, en vegetarisk och en med nötfärs. Därefter följer Stångs magasin, Vårdsnäs stiftsgård, Svenska kockars förening, De Klomp, Storan och Torn1. Alla med unik meny, där klimatvänlighet står i fokus i form av vegetariska alternativ och närproducerat kött. Mest speciellt är kanske Vårdnäs stiftsgård som servererar en chiligryta gjord på den för Musikhjälpen specialslaktade stuten Bono.

– Tumbo gård utanför Boxholm har skänkt Bono. Han har gått på naturbete där i hela sitt liv. Om man jobbar för klimatet är det så det ska gå till, säger Louise Ridderström.

Allt överskott från mattältet går direkt till Radiohjälpen, och det är betydligt fler än de sju restaurangerna som ställer upp. Flera andra restauranger bidrar med personal, liksom Stadsmissionen. En rad lokala matproducenter sponsrar med råvaror: Blackert lantbruk ger julskinkor, Blåklintsprodukter och LRF skänker mjölk, grönsakerna kommer från Bondbönans odlingar, Lelles odlingar och Östgöta Trädgårdshall och Brunnby musteri bidrar med glögg och varm saft, till exempel.

– Det är ett fantastiskt samarbete. Trots att vi är mitt i julbordstider ställer alla restauranger upp trots att de inte tjänar några pengar utan snarare satsar pengar. Det visar att det finns ett engagemang och en vilja att hjälpa till, säger Louise Ridderström.

Tältet börjar byggas först på söndag morgon och har sedan öppet dygnet runt till lördag natt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om