Försäkringspremierna har stigit kraftigt under de senaste åren. Men kostnaderna för bilförsäkringen slår olika hårt, beroende på bland annat kön, ålder, bostadsort och bilmärke. För en tid sedan blev det ett ramaskri bland medelålders damer som fick sina premier höjda för att de, enligt bolagen, kör med sämre bilar och oftare drabbas av whiplashskador. Att unga män mellan 18 och 25 år är en stor riskgrupp i trafiken är väl ingen hemlighet. Men att kvinnor mellan 40 och 50 år ska få betala en högre premie för att de blir påkörda bakifrån av andra bilister känns kanske inte helt rätt.
Bolagen vill att de som felar i trafiken också ska få betala. Tanken är naturligtvis bra. Det senaste förslaget som Folksam vill genomföra är att trafikanter som bryter mot lagen ska få högre bilförsäkringspremie på grund av den skaderisk de utsätter sig själva och andra för. En bilförare som exempelvis kör för fort och förlorar körkortet kan straffas två gånger. Han får ta nytt körkort, och dessutom höjs premien i bilförsäkringen.
Om premien höjs för den grupp som förlorar sina körkort ska en premiesänkning ske för övriga laglydiga försäkringstagare, är tanken. Men det finns en svag punkt. I dag kan inte vem som helst gå in och öppna myndigheternas register över dem som gör sig skyldiga till trafikbrott. Det måste i så fall bli en lagändring.
Men frågan är om åtgärder som slår hårt mot plånboken hjälper för att öka trafiksäkerheten, som är målsättningen med förslaget. Det finns alltid de som kommer att strunta i trafikreglerna, och en dyrare bilförsäkring sätter inte stopp för skadegörelse och bilinbrott. Av alla anmälda brott är 20 procent bilinbrott och kostar bolagen och försäkringstagarna mycket pengar.
Systemet med olika premier beroende på skaderisk är inte helt rättvist. Det finns 25-åriga killar som kör bättre och säkrare än 50-åriga damer. Gubbar i hatt kör säkert bra, men för sakta, och orsakar vansinniga omkörningar. Om du äger en äldre kärra, framför allt en Saab, Opel och Volkswagen, utan stöldskydd är bilen mer begärlig att stjäla, och det höjer premien.
Försäkringsbranschen är en djungel. I slutänden får de flesta ändå vara med och betala för andras olycka.