Allt fler företag köper nya miljöbilar, men privatkonsumenterna verkar inte bry sig. Intresset för miljöbilar skulle säkert vara större om det fanns fler bilar ute på begagnatmarknaden. För det finns ett miljöintresse, och ligger priset bara på "rätt" nivå går det säkert att sälja en begagnad Volvo V70 med minimala avgasutsläpp.
Ford Focus FFV, som drivs med etanol, är en folkbil i den meningen att den inte kostar mer än en vanlig bensinmodell. Men i Linköping anses bilen närmast vara som en katt bland hermelinerna. Den drivs av etanol i en kommun som satsar på gas. Det är kanske därför som det fortfarande saknas ett tankställe i stan...
När företagen börjar köpa miljöbilar riskerar man att glömma säkerheten. Folksam anser att många ser blint på miljön, och inte tänker på säkerhetsaspekten. Hur många miljöbilar har exempelvis whiplashskydd, antisladdsystem och godkänd bältespåminnare?
Det finns också "säkerhetstillbehör" som äventyrar säkerheten. En kvinnlig läsare reagerade på en artikel om älgen Mooses II (attrappen på VTI) och de svåra olyckor som inträffar med vilt. Hon hade hört talas om en viltvissla som monteras på bilens front och skrämmer älgen. "Det här måste vara en jättebra grej för trafiksäkerheten", sade hon.
Det är konstigt att den här viltvisslan dyker upp ungefär var tionde år på marknaden, och varje gång vilseleder folk att tro att den verkligen fungerar. Det här är en stor bluff, skrev jag redan för 22 år sedan (ja, tiden går). De här viltvarnarna marknadsförs under ett halvår, och försvinner sedan för att åter lanseras, under nytt namn. I reklamen brukar påstås att visselsignalen inte kan uppfattas av människor, däremot av vilt. Men en ton som inte människan hör kan heller inte älgen uppfatta.
Därför är en viltvarnare som inte fungerar farligare än att inte ha någon alls. Bilisten invaggas i en falsk säkerhet och därför blir han inte lika observant på vägen.