Den farligaomkörningen

Motor2003-10-24 04:40

Under senare tid har flera läsare hört av sig och reagerat på farliga omkörningar de sett eller direkt blivit inblandade i. Därför tänkte jag i denna krönika diskutera några av de problem som rör omkörningar.

Till att börja med kan vi konstatera att olyckor som orsakas av dåliga omkörningar ofta leder till frontal- kollisioner och att just den olyckstypen är den svåraste typen av kollisioner mellan bilar. Den leder till de svåraste skadorna och den högsta dödsrisken.

Att inom rimlig tid komma fram till målet är ju för de allra flesta förare huvudsyftet med att köra bil. Därför försöker man köra om trafik som är väsentligt långsammare än den fart man själv håller (till exempel en traktor). Och det är som regel heller inte något problem. Men problem uppstår när man skall köra om fordon som bara är något långsammare än man själv och det finns mötande trafik. Då blir omkörningssträckan lång och risken att man inte skall hinna om före mötet stor.

Dessutom visar studier av förares förmåga att köra om att det ofta ställs stora krav på deras skicklighet för en säker omkörning. Det är en av de svåraste manövrer man utför bakom ratten. Det är så svårt att det egentligen är konstigt att det inte händer fler omkörningsolyckor. Sannolikt beror det på att mötande förare så ofta reder ut situationen vid farliga omkörningar.

Uppgiften är att bedöma hastighetsskillnaden mellan egen och omkörd bil samt vilken sträcka det krävs för att klara omkörningen. Den sträckan skall sedan jäm-föras med den sträcka den mötande bilens kommer att tillryggalägga med hänsyn till dess avstånd och hastighet. Hinner jag om innan vi möts?

Försök har visat att de flesta förare gör grova felbedömningar i många omkörningssituationer. De förenklar bedömningen genom att anse att mötet kommer att ske mitt emellan egen och mötande bil. Men om mötande bil kör fortare leder detta till en allvarlig felbedömning. Svårast är bedömningen på en rak väg. Och om den omkörande dessutom inte växlar ned och accelererar ordentligt och den omkörde inte hjälper till blir omkörningssträckan onödigt lång och risken för en svår kollision ännu större.

Det finns alltså all anledning att undvika svåra omkörningar. Grundregeln bör vara att så snart du är tveksam skall du låta bli att köra om!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!