I våras skedde en inspektion vid ett av kommunens stödboenden med anledning av en tidigare anmälan om tillbud. Myndigheten såg då vissa brister i arbetsmiljön, som riskerar att påverka arbetstagare negativt. Verksamheten har fått möjlighet att yttra sig, men Arbetsmiljöverkets bedömning är att kraven inte har uppfyllts. Arbetstagare kan till exempel inte, dygnet runt, få stöd och råd från en arbetsledare då det saknas chefer utanför kontorstid. "Att inte ha tillgång till stöd dygnet runt kan skapa onödig stress och oro för arbetstagarna, vilket i sin tur kan leda till ohälsa eller olycksfall".
Arbetsmiljöverket kräver att verksamheten nu säkerställer att personalen alltid ska kunna vända sig till en arbetsledning för råd och stöd. Det ska finnas tydliga och dokumenterade rutiner för detta.
Synpunkter har också framkommit att ordinarie personal, på grund av brist på vikarier, fått förlänga sin arbetstid så att det lett till dubbelpass. Därför måste arbetsförhållandena, sett arbetstidens förläggning, undersökas. Det krävs även en bedömning, om det finns risker för ohälsa och olycksfall.
I april fick socialkontoret ett inspektionsmeddelande gällande en tidigare undersökning och riskbedömning av arbetstiders förläggning på flera boenden inom äldreomsorgen. Socialkontoret skulle ha yttrat sig den 29 maj, men begärde anstånd ytterligare två veckor. "Ni har således varit medvetna om aktuella brister och krav under en längre tid utan att vidta tillräckliga åtgärder för att förebygga de risker som bristerna för med sig", skriver Arbetsmiljöverket. Beslutet om föreläggande med vite ska därför träda i kraft omedelbart, även om det överklagas.
Hur ser ni på kritiken, bristande chefstöd?
– Vi ser seriöst på det och måste kartlägga lite mer då det ser olika ut för olika grupper av anställda. Självklart ska det finnas arbetsledning dygnets alla timmar, säger socialdirektör Pernilla Thunander.
Arbetsmiljöverket kräver också att arbetstiders förläggning ses över. Är det ett utbrett problem?
– Det är inte ett utbrett problem utan har skett vid enstaka tillfällen. Under en period på något ställe kan det ha varit mer extremt. Men det finns ingen systematik att man inte har ordning på arbetstiders förläggning, säger Pernilla Thunander.