Vätternrödingens framtid är hotad

Rödingen som leker i Vättern är full av gifter och dess framtid är hotad. Det menar Vätternvårdsförbundet som under gårdagen besökte Motala för att prata om hur Vätterns framtid ser ut.

27 september 2016 21:55

Senioruniversitetet i Motala och Vadstena bjöd under gårdagen in Vätternvårdsförbundet till Motala bibliotek för att diskutera frågor kring Vätterns framtid. Malin Setzer, som är sakkunnig inom fiskefrågor vid Vätternvårdsförbundet menar att det finns flera tänkbara farhågor kring Vätterns framtidsutsikter.

– Det finns flera saker som kan hota Vättern. Bland annat miljögifter, men även klimatförändringar och främmande invasiva arter. Därför är det viktigt att vi kommer ut och berättar om detta, säger Malin Setzer.

Frågan som låg i främst fokus under föreläsningen i Motala var om den hotade Vätternrödingen, vars bestånd har minskat kraftigt de senaste åren. Naturskyddsföreningen klassar fisken som en av de giftigaste som finns i svenska sjöar. Det här är alltså en högaktuell fråga, som bör diskuteras, menar Malin Setzer.

– Vätternrödingen är en kallvattensart som är extra känslig för förändringar. En större ökning i vattentemperaturer skulle vara förödande för den arten. Därför är det extra viktigt att vi kommer ut och pratar om den. Om man förstår varför saker och ting är på ett visst sätt är det då lättare att göra skillnad, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Oliver Beckman