De fyra länsstyrelserna runt Vättern har enats om gemensamma föreskriftet för sjön och åar vars vatten rinner ut i där. Dessa ska träda i kraft 1 mars i år och innebär bland annat att man måste ha tillstånd för att sprida eller lagra bekämpningsmedel nära vattnet.
– Beslutet om att göra Vättern till vattenskyddsområde är välkommet. Det är hög tid och viktigt för att säkra dricksvattenförsörjningen för framtida generationer. Sjöns vatten har god kvalitet och det krävs inga särskilda insatser för att vattnet ska vara drickbart, säger länsråd Kristina Zetterström.
För privatpersoner innebär de nya reglerna inte några förändringar. Man ska också i fortsättningen kunna bada, fiska eller åka båt som vanligt på sjön. De som däremot berörs är de som har lantbruk, skogsbruk, avloppsanläggningar, täktverksamheter eller fiskodlingar vid Vättern. De kan få sina verksamheter reglerade.
Arbetet med att ta fram ett gemensamt regelverk för Vättern har tagit tid. Redan 2004 började kommunerna som tar dricksvatten från Vättern att ta fram föreskrifter. 2012 var deras ansökan klar och lämnades in till länsstyrelserna som nu alltså tagit beslut i frågan.