Misstänkta tjuvfiskare säljer Vätternkräftor på nätet

Misstänkta tjuvfiskare säljer Vätternkräftor på nätet. "Jag har kontaktat flera annonsörer" säger fisketillsynsman Michael Bergström.

Snart är det dags för allmänhetens kräftfiske i Vättern. Polis och länsstyrelse har noterat att privatpersoner redan nu annonserar ut kräftor på nätet, dessutom levande. Det är inte tillåtet.

Snart är det dags för allmänhetens kräftfiske i Vättern. Polis och länsstyrelse har noterat att privatpersoner redan nu annonserar ut kräftor på nätet, dessutom levande. Det är inte tillåtet.

Foto: Christine Olsson/Scanpix

Motala/Vadstena2020-08-27 18:30

Allmänhetens kräftfiske i Vättern pågår i år under tre helger med start fredag den 28 augusti. Som vanligt intensifierar polis och länsstyrelser sin tillsyn på sjön för att se till att regelverket följs. Nytt för i år är bland annat en begränsning på 60 kräftor per person och dygn samt att fritidsfiskare inte längre får sälja levande kräftor.

Redan nu pågår dock privatförsäljning av Vätternkräftor på olika köp- och säljsajter, enligt Michael Bergström, länsstyrelsens fisketillsynsman.

– Jag har varit inne på Blocket några gånger och kontaktat folk som sedan har tagit bort sina annonser. De har sålt levande kräftor och när de skriver att de är från Vättern så har jag ifrågasatt det, säger han.

Enligt de nya reglerna är det bara tillåtet att sälja levande kräftor om fiske sker med tillstånd på enskilt vatten och kräftfisket bedrivs inom näringsverksamhet.

– Den som har sålt till arbetskamrater och grannar förut är det kört för nu. Då gör de något olagligt, säger Michael Bergström.

Även Motalapolisen har noterat annonser där privatpersoner sålt okokta kräftor som uppges vara fiskade i Vättern.

– Då får man kolla vem som ligger bakom annonsen och skriva en anmälan. Sedan får utredarna i sin tur gå vidare med uppgifterna, säger Jani Hakala, ansvarig för polisens bevakning av kräftfisket i Vättern i lokalpolisområde Motala.

Han har själv inte gjort någon polisanmälan hittills men uppger att de som tjuvfiskar kräftor kan vara allt från unga grabbar till pensionärer som vill dryga ut sin pensionskassa.

– Köparen kan vara vem som helst egentligen. Den som inte orkar fiska själv och den som vill ha svenska kräftor. Det kan också vara restauranger, säger Jani Hakala.

Polisen deltar med flera enheter under de kommande kräfthelgerna, bland annat finns sjöpolisen på plats i Vättern.

– Vi kommer att uppsöka alla båtar som är ute, prata med folk och titta på deras utrustning. Dra upp linor så det är rätt antal burar i dem och rätt märkt. Vi ska kontrollera att fisket går rätt till helt enkelt, säger Jani Hakala.

Vissa fortsätter dock att bryta mot reglerna trots att de blir påkomna, berättar han:

– De lär sig inte efter att de har ertappats första gången. Man kan träffa på samma folk två helger senare eller mitt i veckan. De tycker att det är bagatellartat.

Allmänhetens kräftfiske

Allmänhetens kräftfiske i Vättern pågår under tre helger, med start den 28 augusti.

Maximalt 60 kräftor får fångas per fiskare varje dygn. Minimått är tio centimeter.

Sex burar är tillåtet och ska vara märkta och försedda med flyktöppningar i rätt storlek.

Enligt det nya regelverket är det förbjudet att sälja levande kräftor från fritidsfiske på allmänt vatten. Däremot är det tillåtet om fiske sker med stöd av enskild rätt och kräftfisket bedrivs inom näringsverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!