– Man ska fortsatt njuta av naturen, men strumpor över långbyxor, att kolla igenom kroppen och duscha efteråt kan vara en bra idé, säger Johanna Sjöwall, överläkare vid Infektionskliniken i Östergötland.
Motala, Vadstena och området kring Omberg är med sitt insjöklimat och tillhörande vegetation lite av ett fästingnäste. Det är framför allt Omberg som med sin bokskog och något fuktigare klimat erbjuder bra förutsättningar för fästingar.
Samtidigt som Johanna Sjöwall konstaterar detta så vill forskaren också poängtera att man inte ska behöva vara orolig. Samtliga de "nya" sjukdomarna som Sjöwall berättar om behandlas effektivt med antibiotika.
– Det är egentligen bara TBE som det inte finns behandling för och den kan man ju vaccinera sig emot. Blir man diagnosticerad med någon av bakteriesjukdomarna så är det oftast ingen fara. Det luriga kan vara att upptäcka att det är en fästingburen sjukdom man har drabbats av. Symptomen är ofta desamma som vid andra typer av infektioner och virussjukdomar, såsom feber och ledvärk. Man ska vara vaksam på långdragen feber, då får vi oftare än tidigare tänka på att det skulle kunna handla om en fästingburen sjukdom.
Johanna Sjöwall nämner några av sjukdomarna och berättar lite om Neoehrlichia, Borrelia miyamotoi (återfallsfeberborrelia) och Spiroplasma. Gemensamt för de tre är att de alla kan ge långdragen feber men kan botas med antibiotika.
– Dessa är alla relativt nya för människan och kan vara svåra att diagnosticera då symptom som sagt inte är specifika för just fästingburna sjukdomar. Neoehrlichia kan förutom feber också ge allehanda symptom som exempelvis blodproppar. Men jag vill poängtera att alla dessa sjukdomar fortfarande är ovanliga.
Varför har nya fästingsjukdomar börjat drabba människan?
– Det är många faktorer men mer effektiv labbteknik för att påvisa nya sjukdomar och att naturen förändras så att dessa sjukdomar också drabbar människor kan vara två av dem. Människan är inte ett primärt värddjur, det vill säga att fästingar inte är menade att suga blod från oss. I takt med att antalet värddjur minskar så söker sig fästingarna till alternativa källor. Så man kan inte utesluta att miljöförändringar orsakade av människan gör att vi själva drabbas av nya sjukdomar, säger Johanna Sjöwall.