Motala har en längre tid tittat på lösningar för ett nytt centralkök. Sedan en industritomt i Norrsten seglat upp som ett tänkbart alternativ har också diskussioner inletts med Vadstena om någon form av samarbete. I Vadstena har frågan blivit en het potatis.
Medan Motalas utredning pågår framkommer nu att Vadstena redan i början av året presenterade en egen köksutredning som gjorts på kommundirektör Madeleine Anderssons uppdrag. Hon menar dock att utredningen nu delvis blivit inaktuell i och med erbjudandet från Motala. I den finns nämligen inte Norrsten med som ett alternativ.
– Det är därför svårt att jämföra utredningarna eftersom man tittat på helt olika förutsättningar, säger hon.
I Vadstenas rapport görs en jämförelse med Motala, men då med lasarettsköket. Där framkommer att mat därifrån inte skulle bli billigare, men Madeleine Andersson påtalar att den jämförelsen nu blir felaktig.
– Skulle man lägga till kostnaden för att vi ska bygga ett nytt centralkök jämfört med att ta mat från Norrsten så handlar det om tio kronor per portion. Om man tittar på produktionskostnaden när ett kök lagar mat åt två kommuner och regionen så får man ner den till en låg nivå, säger hon.
Vadstenas rapport pekar på att man har en kostnadseffektiv organisation med priser i nivå med dagens produktion i Motala och Mjölby. Där påtalas också att mat från Motala skulle innebära transportkostnader och att den största kostnaden, den för matserveringen, kvarstår.
– Vad gäller transporter så körs ju mat redan i dag mellan Motala och rättspsyk. Man får se till helheten, säger Madeleine Andersson och påpekar att serveringskostnaden kan sänkas i och med förslaget om en gemensam matsal för Petrus Magni skola och Katarinaskolan.
Hon menar dock att det här är sådana frågor som man nu vill utreda vidare.
– Vi ska titta på det också. Det kan bli någon extra transport, men den kostnaden ligger, mellan armbågen och pekfingret, på marginalen.
Rapporten lyfter också att köp från en annan kommun går emot Vadstenas miljömål, att krisberedskapskök bör ligga nära invånarna och att möjligheterna att individanpassa maten minskar. Men Madeleine Andersson håller inte med. Man slipper vissa livsmedelstransporter, krisberedskapen ökar eftersom Motala räknat på att vara självförsörjande en längre tid och en större organisation ger ökade möjligheter till individanpassning.
I Vadstenas utredning förordas istället en lösning där man satsar på egna tillagningskök. Ett fullskaligt kök på Sankt Persskolan samt ett kök som gemensamt förser Petrus Magni och Katarinaskolan med mat är förslaget som lyfts fram som mest effektivt. Även äldreomsorgens mat skulle göras där.
– Allt handlar om kostnader och resurser. Min bild är ändå att små enheter kostar mer. Jag tror att det skulle bli dyrare. Men det får våra vidare utredningar visa, säger Madeleine Andersson.
Och kostnadsfrågan är viktig påtalar hon. Kultur- och utbildningsnämnden och socialnämnden står inför stora utmaningar och behöver sänka kostnaderna.
– Det kan handla om att välja mellan förskollärare och en dyrare lokal för köket. Då vore det tjänstefel av mig att inte titta på de här frågorna. Sedan kanske det finns politiska ställningstaganden och att man är beredd att ta en högre kostnad, men de måste få underlaget, säger Madeleine Andersson.
En fördel med Norrsten som ni lyft är att ni slipper göra en stor investering. Samtidigt behöver skolköken ändå renoveras. Hur får ni ihop det?
– De renoveringskostnaderna har vi räknat med. Men vi hade haft investeringen på 30-35 miljoner kronor utöver det för ett nytt stort kök, säger hon.
Madeleine Andersson anser också att den egna utredningen har vissa brister.
– Det är ganska mycket text. Jag hade velat ha den enklare med fler tabeller. Sedan har man inte tillräckligt belyst alla delar, säger hon.
Hade det inte gått att redigera och komplettera materialet?
– Jag hade önskat en mer tydlig bedömning av fördelar och nackdelar, mer om kostnader i dag och om alternativa kostnader, säger hon.
Vad händer nu med er utredning?
– Den ger en beskrivning av nuläget, men läget har ju förändrats så vi tar med oss den som bakgrundsmaterial, säger Madeleine Andersson.
Kostchefen Anna Lundstedt är den som gjort utredningen. Hon vill dock inte uttala sig.
– Jag har sagt upp mig från min tjänst i Vadstena kommun och väljer att inte kommentera, säger hon.