Det har varit brist på kockar i flera års tid och coronapandemin har gjort det hela ännu värre. Staffan Linde driver restaurangen Ladugård 206 och när vi pratar med honom om personalbristen i branschen suckar han uppgivet.
– Folk vill ut och umgås på krogen. Vi har extremt mycket gäster, det kan vara 400 ätande på en helg. Men nu har min ena kock sagt upp sig och då är det svårt för en kock att hinna med så många gäster och att servicen blir bra, säger han och fortsätter:
– Jag har hört av mig till kollegor i landet och annonserat på sociala medier men vi har inte fått en enda ansökan, säger han.
Vilka konsekvenser får det här för restaurangen?
–Vi får gå in i något viloläge. Istället för 15 rätter får vi kanske ha tre, det är något som en person klarar av att köra ut. Egentligen skulle jag behöva tre kockar för att de på så vis också ska få tid att vara kreativa.
Staffan berättar att situationen för Ladugård 206 inte på något sätt är unik. När han talar med branschkollegor vittnar de om en liknande situation.
– Mina vänner i branschen bara skrattar när jag hör av mig. Det är likadant för dem, vi gråter ju.
Även Sanne Altun, som driver Hamnkrogen i Motala och bemanningspoolen för företaget Gastro Solutions är djupt oroad över situationen. Han berättar att han måste ta in utländsk arbetskraft för att klara av det dagliga arbetet. Men också att det blir en kvalitetsförsämring.
– Det är sådan brist på både kockar och servis så man får skola in folk som inte har någon utbildning. Om vi tittar på Hamnkrogen har kompetensnivån sjunkit eftersom det är sådan brist på personal.
Det är inte bara den privata sektorn som drabbas. Jeanette Karlsson, ansvarig för måltidsverksamheten i Motala kommun, berättar att även hon har haft ute flera platsannonser men att det varit svårt att hitta yrkesfolk.
– Vi har nyligen haft en annons ute och det var 21 sökande. Fem hade utbildning vilket vi har som krav om man inte har dokumenterad arbetslivserfarenhet, säger hon.
Vad kan ni göra för att bryta den här trenden?
– Vi måste bli bättre på att visa upp det vi gör och att vi lagar mat från grunden. Det är kreativt men till skillnad från krogen jobbar vi ju exempelvis inte kvällar. Vi måste visa att vi är attraktiv arbetsplats, säger Jeanette Karlsson.