Bakgrunden till Svenska Simförbundets nationella upprop är att de fått signaler på att simkunnigheten bland barn och ungdomar blir allt sämre.
Simförbundet menar att alla kommunerna bör arbeta utifrån samma definition av vad simkunnighet är, nämligen: "Simkunnig är den som kan falla i vattnet och få huvudet under ytan, ta sig upp till ytan och därefter simma 200 meter varav 50 meter på rygg på djupt vatten."
Detta mål ska vara uppnått senast i årskurs fem anser förbundet.
I Vadstena har man de senaste 20 åren tagit frågan på stort allvar och simundervisningen ingår i skolschemat.
- Jag vill påstå att vi kommit mycket långt jämfört med andra kommuner. Redan i förskoleklass, när barnen är sex år, får de simundervisning en gång i veckan under höst- och vårterminen, berättar simhallsföreståndaren Per Hallengren.
Detsamma gäller för det första skolåret.
- I praktiken kan alla simma efter att de gått ut årskurs ett. Men vi släpper dem inte där utan följer upp dem under tvåan och trean, säger Per Hallengren.
Kravet man i Vadstena ställer på barnen i de lägre åldrarna är att de ska kunna simma 25 meter, ha vattenvana och kunna vara med huvudet under vattnet. Först i årskurs fem kommer kravet på 200 meter in, varav 50 meter ryggsim.
- Men många av barnen klarar kravet för årskurs fem redan flera år tidigare, menar Per Hallengren.
I Motala anser simhallsföreståndaren Monika Sattler att kommunen satsar tillräckligt med pengar på simundervisningen.
- I Motala får alla elever åtta simlektioner under vårterminen i tvåan och åtta på hösten i trean. Sedan följs det upp med två simlektioner per termin under hela mellan- och högstadietiden, säger Monika Sattler och fortsätter:
- Så länge simhallen har funnits i Motala har simundervisning varit obligatoriskt på skolschemat och inte drabbats av några neddragningar.
Fotnot: Den tidiga simundervisningen som ingår i skolschemat är kostnadsfri både i Vadstena och Motala.