Infektion bland hundar sprider sig snabbt

På Motala Djurklinik vittnar man om att det just nu är många fall av kennelhosta bland hundar. "Träffa inte andra hundar förrän hunden är symtomfri" säger Angelica Cederin, klinikchef på Motala Djurklinik.

Kennelhostan sprider sig bland annat via hundars saliv.

Kennelhostan sprider sig bland annat via hundars saliv.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Motala/Vadstena2023-01-18 20:00

I ett inlägg på facebook uppmanar de hundägare att vara uppmärksamma på symtom hos sina hundar. Kennelhosta behöver oftast ingen behandling, men kan leda till lunginflammation vilket måste behandlas av en veterinär.

– Bara i måndags förmiddag så hade vi fem kunder som ringde om att de hade en hostande hund. De senaste två veckorna så vi har märkt en kraftig ökning bland de som bokar tid och även ringer in för att rådfråga, säger Angelica Cederin, klinikchef på Motala Djurklinik.

Kennelhosta är en luftvägsinfektion orsakad av virus eller bakterier. Den kan visa sig genom bland annat hostningar, snuva, lindrig feber eller att hunden kräks vitt skum. Även vaccinerade hundar kan få det, men då ofta med lindriga symtom.

– Har man en hund som visar minsta symtom så kanske man inte ska åka på den där hundkursen eller till hundparken. Man får ta sitt ansvar och isolera hunden tills man med säkerhet vet vad symtomen beror på. Om man har en hund som verkligen visar symtom ska man inte träffa andra hundar förrän hunden är symtomfri, säger Angelica.

Hur vanlig är smittan?

– Den är ganska vanlig och kommer i perioder, för det är väldigt smittsamt. Så när det väl börjar spridas så går det väldigt snabbt.

Vad beror den ökade smittspridningen på?

– Jag tänker att nu har bland annat de stora utställningarna kommit igång, och precis som vi människor så har hundarna inte utsatts för så mycket smitta de senaste åren. Vilket gör att de nu möts och smittar varandra.

Angelica Cederin förklarar även att smittan är vanligare under vår och höst då man ofta träffas inomhus med sina hundar då. Störst risk för att bli allvarligt sjuk löper unga samt äldre hundar.

– Utsätt heller inte hunden för några större påfrestningar om den visar symtom. Ta det lugnt så man inte spär på infektionen, ta det i hundens takt och låt den vila.

När ska man söka vård?

– Om hunden är kraftigt allmänpåverkad, har slutat äta eller har påverkad andning eller hög feber ska du alltid kontakta veterinär, säger Angelica Cederin och fortsätter:

– Det viktigaste är att man inte tvekar på att höra av sig om man är orolig eller osäker på något sätt. Vi vill hellre att de ringer en gång för mycket än en gång för lite.                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!